Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több magyar vállalkozás is gőzerővel készül már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjára (NKP) - hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. sajtóbeszélgetésén. Az Equilor szerint Magyarországon nagyjából száz olyan nagyvállalat lehet, amelyik elég jól működik ahhoz, hogy részt vegyen a programban - mondta Gereben András, a befektetési vállalkozás elnöke. Matolcsy György, az MNB elnöke néhány napja maga is ismertette cégvezetőknek a program előnyeit.

Szigorú feltételek

Az NKP július 1-jén indul 300 milliárd forintos keretösszeggel. Az MNB hazai székhelyű nem pénzügyi vállalatok kötvényeit támogatja ennek során. A hitelpapírokat forintban kell kibocsátani, megengedett a fix, a változó kamatozás és a zéró kuponú kötvény is, az MNB azonban főleg a fix kamatozású konstrukciókat támogatná, az alacsony kamatkörnyezet miatt is célszerű ilyenekben gondolkozni a cégeknek.

A futamidő 3-10 év lehet, a minimális kibocsátási volumen pedig 1 milliárd forint, de az Equilor szakértői szerint a cégek 10 milliárd forint fölötti kibocsátásban gondolkoznak, az átlag 15 milliárd forint körül lehet. A jegybank a kötvények 70 százalékát, cégcsoportonként maximum 20 milliárd forintnyi hitelpapírt vásárolhat meg.

Hitelminősítés kell

Ekkora átlagos kibocsátásokkal számolva 20-30 cég vehet részt a program elő fázisában. Az érdeklődő társaságok a beszámolóik szerint nagyrészt beruházásokra, határon túli terjeszkedésre kívánják fordítani a pénzt. Az utóbbira bankhitelt például nehezebben kapnának.

Az MNB programjában való részvétel feltétele a hitelminősítés, legalább B+ kategóriát kell elérniük a cégeknek. Öt hitelminősítőnél van lehetőség a minősítés megszerzésére, a három nagy - S&P, Moody's és Fitch - mellett a Scope Ratings és az Euler Hermes besorolását is elfogadja az MNB, az utóbbi két cégnél ráadásul a jegybank kifizeti a minősítés és a későbbi felülvizsgálatok díját is. A hitelminősítés körülbelül 15 millió forintba kerül, a felülvizsgálatok ára 6-7 millió évente.

Mit néznek a minősítők?

A hitelminősítők minden céget egyenként néznek meg, figyelembe veszik az iparágat, a piaci versenyt, a működési eredményeket is. Fontos szempont, mennyi cash-flowt termel a cég, milyenek az üzleti kilátásai, elbírja-e a kibocsátandó kötvénymennyiséget a társaság mérlege.

Ha túl van egy cég a hitelminősítésen, a bankok vagy a brókercégek egyengetik az útját a kötvénykibocsátás további fázisában. El kell készíteni a szükséges dokumentumokat, és fel kell kutatni a befektetőket, amelyek főleg intézmények lehetnek. A kibocsátásokat zárt körben és nyilvánosan is le lehet bonyolítani, eleinte várhatóan az előbbi módszer lesz a gyakoribb, mivel zárt körben gyorsabban és olcsóbban lehet kötvényeket kibocsátani.

A kibocsátás szervezésének a költsége egy átlagos 10-15 milliárdos tranzakciónál 20-30 bázispont körül van az Equilor számítása szerint. Később további költséget jelent majd a tőzsdei bevezetés, valamint a folyamatos árjegyzés biztosítása is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!