Régen nem látott eséssel zárták a szerdai kereskedési napot a vezető amerikai tőzsdeindexek. A Dow Jones Industrial 831 ponttal, 3,15 százalékkal zárta alacsonyabban a kereskedést mint kedden, a Nasdaq Composite 4,08 százalékkal csökkent, az S&P 500-as index 94 pontot esett, 2785 pontig.

Az egyértelmű ballaszt a technológiai szektor volt a piacon. Az S&P 500 mostani esésével már ötödik napja zár egyre lejjebb és lejjebb, 2016 vége óta nem volt ilyen rossz szériája a vezető mutatónak, az index most már beesett 50 napos mozgóátlaga alá is. A mostani eséssel az S&P 500 vesztesége a hónap elejéhez képest 3,6 százalék, a Nasdaq-é eléri a 6,5 százalékot is - írja a CNBC.com.

A hírügynökségek egyelőre nem találtak igazi okot az esés miértjére, az összefoglalók jellemzően azokat a híreket és információkat emelik ki, amelyek már régebb óta ismertek voltak. Ezek az emelkedő amerikai hozamok, a megjelenő infláció jelei az Egyesült Államokban és a kereskedelmi háború és az erősödő dollár kedvezőtlen hatásai. A 10 éves amerikai kötvények hozama tegnap már 3,227 felett járt, ez olyan magas érték, amire utoljára 2010-ben volt példa.

Az hogy az amerikai kamatemelések hatására megindultak fölfelé az amerikai kötvényhozamok is, nem jelentenek újdonságot a piaci szereplők számára, már tavasszal is kibontakozott egy komolyabb eladási hulláma a piacon a  kötvényhozamok emelkedése miatt. A befektetők ugyanakkor az elmúlt hónapokban annyira kedvezőnek látták az amerikai cégek kilátásait, hogy egyre följebb és följebb emelték azt a küszöböt amely szerintük megindíthatja a befektetők elvándorlását a részvénypiacról a kötvények felé. A Bank of America Merrill Lynch legutóbbi, szeptemberi felmérésében már 3,6 százalékot tartották a megkérdezettek a mágikus számnak. Úgy vélték, ha ezt az értéket elérnék a 10 éves hozamok, akkor megindulna a történelmi elvándorlás a befektetők részéről a részvényekből a kötvényekbe.

Az esésben természetesen a piac kedvenceinek számító FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) részvények az élen jártak. Rendre 4,1, 4,65, 6,1, 8,38 és 4,6 százalékkal esett az árfolyamuk. Ezek a részvények ráadásul jelentősen felül voltak súlyozva a befektetők portfólióban, hónapok óta ezek vásárlását tartják a szakértők a legkedveltebb pozícióknak a profi befektetők körében.

Szakértők egyébként már egy ideje figyelmeztetnek arra, hogy komoly problémák vannak az amerikai részvénypiac belső szerkezetével az elmúlt hetekben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!