Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken folytatódott a gyapot tavaly ősz óta tartó lendületes emelkedése: egész nap nem mozdult ki az árfolyam a 92,6-94 dolláros sávból. A jegyzés ezzel 2014. májusa óta nem látott magasságba emelkedett a New York-i ICE-n.

Az Egyesült Államokban a gazdák már alig vetettek búzát az idén: a piacot teljesen leuralta az orosz export, ez pedig drasztikus áresést eredményezett. Kansasban és Oklahomában tíz éve nem látott mennyiségű gyapotot vetettek, van gazda, aki teljesen felhagyott a gabonatermesztéssel.

Az idén Magyarországon közepes búzatermés várható a szélsőséges téli időjárási körülmények miatt. Így az alacsonyan maradó felvásárlási ár rossz hírt jelent a hazai termelőknek, ugyanis a chicagói árutőzsde fontos indikátort jelent nálunk is.

A búzát már drága termelni

A lépés a déli és középső amerikai államokban azért is logikus, mert a klimatikus viszonyoknak is jól ellenáll a gyapot: 20 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, mint más adottságú növényeknek. Vagyis amellett, hogy relatív olcsón termeszthető, a mostani magas árak is csábították az agrárszakembereket.

A tavalyi vetési szezon óta mintegy 20 százalékkal nőtt a termény ára a határidős és a másodlagos piacokon is. Ebben pedig az Independent.ie szerint szerepe van annak is, hogy fenntarthatósági és környezetvédelmi okokból a ruházati ipar újra inkább pamutot használ a különböző műanyagtermékek helyett.

Volt honnan visszajönni

Nagy fordulat ez, de várhatóan hosszú távra szól: Még a több ültetett hektárra vonatkozó várakozások mellett, a gyapot határidős fontonkénti ára is 80 cent felett mozog. Ez közel a legmagasabb szint négy év alatt, miközben a gabona ára az amerikai és a nemzetközi piacokon is tíz éve nem látott alacsony sávban mozog.

Ezzel együtt Kína még belezavarhat az amerikai gyapotmámorba: a kereskedelmi háború újabb fejezetében elképzelhető, hogy Peking korlátozásokat ró ki a terményre a szakértők szerint.

A mostani gyapotláznak viszont már vannak nyertesei: a Monsanto vetőmag-forgalmazó óriáscég idén már 243 millió dollárnyi gyapotmagot értékesített. Ez már 20 millió dollárral több mint a 2017-es azonos időszakban mért érték.

A fotó forrása: Scott Olson/Getty Images/AFP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!