Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Brent nyersolaj ára 3 százalékot ugrott csütörtökön azokra a hírekre, hogy az Ománi-öbölnél két tankerhajónál robbanások voltak. A Brent árfolyama jelenleg hordónkénti 61,77 dollárnál jár. A WTI nyersolaj júliusi jegyzésében is közel 3 százalékos emelkedés történt a korai kereskedésben, a WTI hordónkénti jegyzése így  51,14 dolláron alakult.

Az első sajtóhírek szerint az Ománi-öbölben egy tankerhajó segélyjeleket küldött, miután megtámadták és kigyulladt. Nem sokkal később a Bloomberg arról adott hírt, hogy egy másik tankert is megtámadtak, mindkét hajó Szaúd-Arábiából indult - írja a MarketWatch.

A Euronews szerint az egyik olajtanker a Front Altair, amelyik 75 ezer tonna benzint (pertrolkémiai alapanyag) szállított, amikor "vélhetően egy torpedó találta el" tajvani idő szerint délben (magyar idő szerint reggel 6 óra) - mondta Wu I-Fang, a CPC tajvani állami olajfinomító vezető tisztségviselője a Reutersnek. A szakember szerint a legénységet kimentették.

A másik tanker, a The Kokuka Corageous szintén megrongálódott az incidens során, de nem áll fenn az elsüllyedésének veszélye - mondta a hajót üzemeltető szingapúri BSM Ship Management szóvivője, aki szerint a hajó által szállított metanolt nem érintette a sérülés. A  21 fős legénység a szóvivő szerint elhagyta a hajót az incidenst követően, ami a jobboldali hajótestben tett kárt. A legénységet egy közelben tartózkodó mentőhajó mentette ki.

Az olajszállító körülbelül 70 tengeri mérföldre van Fudzsairától és mintegy 14 tengeri mérföldre Irántól.

A britek óvatosságra intenek

Az Egyesült Királyság Királyi Haditengerészetének tengeri kereskedelmi műveletekért felelős divíziója szerint még vizsgálják az iráni partok közelében történt "incidenst" - írja a cnbc.com. A szervezet "nagy óvatosságot" sürgetett tekintettel az USA és Irán közötti egyre növekvő feszültségekre.

Az iráni állami média szerint két olajszállító tankernél történtek robbanások, ám ezt a cnbc.com szerint bizonyítékokkal nem erősítették meg.

Az amerikai haditengerészet Bahrainnál állomásozó egysége az AP-vel azt közölte, hogy a parancsnokságának "tudomása van" az esetről és a részletekről még informálódnak.

A térségben tartózkodó amerikai hadihajók, miután két egymástól független, a régióban tartózkodó hadierőtől segélyhívást kaptak, segítségükre siettek - közölte az ötödik flotta a CNBC szerint.

A térségben lévő geopolitikai feszültségek egyre nagyobbak,amelyek kínálati oldali aggodalmakat vetnek fel rövid távon, de az OPEC már most korlátozza a kitermelést, az USA termelése pedig rekord magasságokban van, így a piacokon kicsi az esélye a sokk kialakulásának - vélekedett Neil Wilson, a Markets.com vezető piaci elemzője.

Komolyan kell venni

A Perzsa-öböl környéki olajtermelők számára itt létfontosságú hajózási útvonalak húzódnak, így a térségre leselkedő veszélyeket komolyan kell venni. Május 14-én például jemeni huti felkelők - akik Szaúd-Arábia ellen harcolnak - dróntámadást indítottak, melynek következtében szüneteltetni kellett az egyik kulcsfontosságú szaúdi olajvezeték kitermelését. Egy nappal ezt megelőzően a szaúdiak szerint két tankerüket rongálták meg egy szabotázs akcióban. Ezekért a támadásokért a USA Iránt tette felelőssé, amelyet Irán tagad - írja a MarketWatch.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!