Csúcs közelébe emelkedett az elmúlt napokban a Tesla esetleges fizetésképtelensége ellen védelmet nyújtó biztosítások árfolyama, miután olyan hírek jelentek meg, amelyek alapján a befektetők arra következtettek, hogy a cég hamarosan ismét tőkeinjekcióra szorul. A riadalmat az váltotta ki a társaság körül, hogy a Wall Street Journalban megjelent egy cikk, amely szerint a cég több beszállítóját is arra kérte, fizessennek vissza már korábban részükre átutalt összegeket. A lap egy a Tesla globális ellátásáért felelős igazgatója által kiküldött e-mailre hivatkozott.

A Tesla kötvényeire vonatkozó csődbiztosítások árfolyama kedden már olyan magasságba emelkedett, hogy a BusinessInsider információi szerint 6,58 dollárt kellett fizetni 100 dollárnyi Tesla adósság csődje elleni védelemért.

A Tesla szóvivője hétfőn a Reuters kérdésére nem kívánta kommentálni a CDS-ek árfolyamának alakulását. Egy közleményben azonban arra hívta fel a figyelmet, ők kevesebb mint tíz beszállítót kértek fel arra, hogy átmenetileg csökkentsék a beruházások során elköltendő összegek nagyságát. Hangsúlyozták, hogy a beszállítókkal való kapcsolatuk ugyan érinti a Tesla jövőbeni készpénztermelő képességét, de nincs hatással a cég harmadik negyedéves eredményszámaira.

Ennek ellenére a Reuters által idézett elemzők szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Tesla hamarosan vagy tőkét emel, vagy újabb hitelfelvételre kényszerül, jóllehet Elon Musk a cég alapító vezérigazgatója ennek lehetőségét korábban kizárta. A hírügynökség által megkérdezett szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a Tesla kötvényeinek árfolyama eddig jóval magasabban állt a hasonló besorolású bóvlikötvényekénél, s ez jórészben a befektetők Elon Muskba vetett bizalmának volt köszönhető.

A CDS-ek árfolyamának alakulása azt mutatja, hogy sokan fogadnak arra, a cég nem fogja tudni folytatni tevékenységét - mondta Thomas Graff, a Brown Advisory szakértője.

A Tesla folyamatosan negatív készpénztermelő képességgel működik, azonban ez nem meglepő egy olyan cég esetében, amely folyamatosan bővíti gyártókapacitásait.

Az elmúlt időszakban a Model 3 típus termelésének felfuttatása igényelt jelentősebb forrásokat, ennek termelési adatai júliusig egyébként rendszerint elmaradtak a vállalat vezetése által kitűzött mennyiségtől. A nyereségessé válás egyelőre meglehetősen távolinak tűnik a Tesla számára, s erre egyre több befektető figyel fel. A Tesla részvényeire nyitott short pozíciók (tehát a részvények árfolyamesésére játszó) állományának értéke az S3 Partners nevű elemzőcég adatai szerint mára elérte a 11,5 milliárd dollárt, ez messze a legnagyobb érték az egész amerikai részvénypiacon. A Tesla összes közkézen lévő részvényének 20,4 százalékára van nyitva ilyen típusú pozíció, ezzel a társaság ebből a szempontból az 50 leginkább shortolt papír között van a Nasdaq-on.

A fotó forrása: Scott Olson/Getty Images North America/AFP.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!