Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac forgalma 7,7 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

"A világ legtöbb tőzsdéje mínuszban tartózkodik, ezzel szemben a BUX emelkedett, elsősorban a Richter jó teljesítményének köszönhetően. A befektetőket leginkább a gyógyszeripari papír érdekelte, így ki tudott törni korábbi kereskedési sávjából, ez részben a forint gyengülésnek, részben pedig annak tudható be, hogy túlzottan pesszimisták voltak a befektetők a cég kilátásaival kapcsolatban" - kommentálta a napot Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szintén azt emelte ki, hogy a nemzetközi piacon délután elromlott hangulat ellenére a vezető részvények pozitív tartományban zártak. Hazai vállalati hír nem érkezett, ugyanakkor a magyar tőzsde felülteljesítette a nemzetközi hangulatot délután.

A hazai blue chipek árfolyama így alakult:

  • A Mol 20 forinttal, 0,61 százalékkal, 3278 forintra erősödött, 1,6 milliárd forintos forgalomban.
  • Az OTP-részvények ára 60 forinttal, 0,47 százalékkal, 12 700 forintra nőtt, forgalmuk 2,7 milliárd forintot tett ki.
  • A Magyar Telekom árfolyama 0,50 forinttal, 0,11 százalékkal, 467 forintra emelkedett, forgalma 193,5 millió forint volt.
  • A Richter-papírok árfolyama 75 forinttal, 1,37 százalékkal, 5540 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el.
  • A BUMIX 4355,23 ponton zárt kedden, ez 32,17 pontos, 0,73 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva

Európa bevörösödött

A londoni FTSE-100 mutató 0,36 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,94 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,65 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,46 százalékkal, Madridban pedig 0,32 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,47 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,41 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,61 százalékkal esett.

Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő irodája hétfőn hozta nyilvánosságra azon európai termékek listáját, amelyekre büntetővámot vetne ki az Airbus szubvencionálásának megtorlásaként. A 14 oldalas listán az élelmiszerektől kezdve a borokon, ruhaipari termékeken át repülőgép-alkatrészekig több tucatnyi uniós áru szerepel. Az amerikai kormányzat megítélése szerint évi 11 milliárd dolláros kárt okoznak az Airbusnak nyújtott támogatások.

Az Airbus 1,86 százalékos mínuszban zárt a párizsi tőzsdén, de a többi érintett európai cég, így a Rolls-Royce, a Thales, a Dassault Systemes, a BAE és a Leonardo árfolyama is csökkent, némelyiké több mint 2 százalékkal. A szeszesitalgyártók - a Remy Cointreau, a Pernod Ricard és a Davide Campari - is veszteségben zártak.

New York esésben

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,68 százalékos, az S&P 500-as index 0,50 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,26 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,60 százalékos mínuszban, 70,67 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 0,81 százalékos veszteségben, 63,88 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,50 százalékkal, 1308,40 dollárra nőtt

Egy euróért 1,1279 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,17 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!