Bár az OTP gyorsjelentése még hátravan - a bank hajnalban teszi közzé első fél éves adatait - eddig összességében nem sikerült rosszul a második negyedéves jelentési szezon a Budapesti Értéktőzsde vezető cégei számára. Anélkül, hogy a részleteket alaposabban is részleteznénk, elég csak az Equilor Befektetési Zrt. gyors kommentárjainak címét elolvasni:

  • Kiemelkedő profitot ért el a Richter,
  • Vegyes eredmények a Mol-tól,
  • Kellemes meglepetés a Telekomtól.

Ezek arra utalnak, hogy a magyar blue-chipek fundamentális szinten legalább az elemzői várakozásoknak megfelelően, vagy annál jobban teljesítettek az első félévben.( gyorsjelentések részleteit itt lehet elolvasni, Richter, Mol és Magyar Telekom).

Nem így azonban a BUX index, a magyar tőzsde vezető mutatója január végi csúcsához képest még mindig 11 százalékot meghaladó mínuszban tartózkodik, január elejéhez képest forintban számolva 6,3 százalékos a csökkenés mértéke. Ráadásul az összkép egyelőre ennél is rosszabb, hiszen a forint hiába él át az elmúlt napokban egy erősödési hullámot, az euróval szemben jelenleg még mindig 3 százalékkal gyengébb, mint január első napjaiban, s ez a nem forintban számoló befektetők számára még nagyobb mínuszt jelez.

De nem csak emiatt nem szép az összkép Budapesten, egyelőre a technikai elemzés sem mutatja azt, hogy újabb kedvező teljesítmény tudna a magyar piac felmutatni. A BUX indexben idén tavasszal egy több éves emelkedő trend tört meg, s ahhoz, hogy ennek az esésnek a kedvezőtlen hatásait letörölje, még egy jó 7-8 százalékos emelkedésre lenne szüksége. Amíg ez nem következik be, addig hiába emelkedett a július közepi mélypont óta jó 10 százalékot az index értéke, ez az emelkedés csak egy a lefelé tartó trendben természetes felfelé korrekciónak fogható fel. Mutatjuk is, hogy miért.

A technikai elemzés alapvető szabályai szerint az árfolyamok trendben mozognak. A felfelé tartó trendet az emelkedő csúcsok és mélypontok jellemzik a grafikonon, míg a csökkenő trendek jellemzője az egyre alacsonyabb csúcsok és mélypontok sorozata. Egy másik alapvető szabály szerint egy trend mindaddig élőnek tekintendő, amíg meg nem fordul. Ezt a triviálisnak tekinthető szabályt azért érdemes szem előtt tartani, hogy tudjuk, merre tart az adott termék árfolyamában az elsődleges trend. Mivel a csúcsok és mélypontok meghatározása nem mindig egyszerű egy grafikonon, ezért a technikai elemzők különböző szűrőket használnak a megfelelő pontok meghatározására, ennek részleteiről korábban írtunk.

Nézzük, hogy ezek alapján hogyan állnak a BUX index index és a vezető részvények esetében az aktuális árfolyamtrendek.

BUX index
Kép: stooq.com

A BUX indexnél az utolsó csúcsot, ahonnan az árfolyam úgy esett új, mélyebb mélypontra hogy eközben a csúcs megfelelt a korábban vázolt kritériumoknak, a május 14-én elért lokális maximum jelenti 38 662 pontnál. Ez ugyan már nincs túl messze, azonban egy szint áttörését akkor lehet megtörténtnek tekinteni, ha azt 3 százalékkal meghaladja a kurzus. Így az emelkedő trend visszatértében akkor lehet hosszabb távon reménykedni a jelenlegi helyzetben, ha BUX indexnek sikerülne 39 822 pont fölé kerülnie, ami a mostani értéktől még jó 3000 pontnyi távolságban található.

A négy vezető részvény közül egyébként jelenleg ezen kritériumok alapján egyedül az OTP részvényei maradtak emelkedő trendben. Bár a bankpapír januári, 11 780 forintos csúcsáról masszívan korrigált, egészen 9500 forintig, azonban utolsó mélypontját (mely a 9830 forint mínusz a 222 forintnyi osztalék) nem ütötte át lefelé 3 százalékkal korrekcióban, így nem alakult ki mélyebb mélypont. Ez alapján az emelkedő trend megmaradt, s így elvárható, hogy új, magasabb csúcsra vándoroljon a részvény árfolyama.

Az OTP emelkedő trendje
Kép: erstemarkets.hu

A Magyar Telekom, a Mol és a Richter részvényeiről ugyanez nem mondható el, mindhárom papír grafikonján már  az év első hónapjaiban letört a korábbi kritikusnak számító szint, s ezeken a grafikonokon most az alacsonyabb csúcsok és mélypontok kialakulása a jellemző. Azt a kérdést most nem boncolgatva, hogy az árfolyamok mikor érik el, vagy elérték e már lokális mélypontjukat, arra érdemes koncentrálni, hogy milyen árszintnél lehetne a csökkenő trend megfordulásáról beszélni. Mivel eközben ezek a részvények is osztalékot fizettek, ezért ahol szükséges, az osztalék mértékével korrigáltuk az árfolyamokat.

Mol-árfolyam
Kép: erstemarkets.hu

A Mol esetében az utolsó igazi csúcsnak trend szempontjából az április közepi, 3068 forint szint tekinthető irányadónak, figyelembe véve az azóta kifizetett osztalék mértékét, 2940 forint adódik kritikus szintnek. Ennek áttörése esetén, 3029 forintnál lehetne a csúcsok-mélypontok alapján azt várni, hogy az olajipari papírok ismét emelkedő trendbe kerülnek.

A Richter esetében az a szint jelenleg is ugyanott található, 5590 forint felett, ahogy azt korábban megírtuk (plusz 3 százalék, azaz 5758 forintnál). Így a gyógyszergyártó papírjai ez alapján még akkor sem kerültek ismét emelkedő trendbe, ha az elmúlt hetekben a korábban írt technikai szempontból kiemelt jelentőségű zónából nagyot emelkedett az árfolyam.

Magyar Telekom árfolyama
Kép: erstemarkets.hu

Végül a Magyar Telekom esetében, ha szigorúan ragaszkodunk a csúcspontok kritériumrendszerének, akkor nem a júniusi, hanem az április eleji lokális csúcs számít, 463 forintos értékkel. Ezt az osztalékkal korrigálva 438 adódik, a három százalékos szűrőt hozzáadva a 452 forint az az érték, ahonnan ismét emelkedő trendről lehetne beszélni a távközlési részvény grafikonján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!