Olyan összeomlás fenyeget, amire évtizedek óta nem volt példa

Február óta nem látott zuhanás volt tegnap az amerikai tőzsdéken, ami csütörtök reggelre a világ összes többi tőzsdéjére átszivárgott. Egyelőre nem tudni, hogy az eladási hullám folytatódni fog-e, de elég aggasztó, hogy komoly párhuzamokat lehet vonni a mostani és az 1987-es krachot megelőző állapotokkal.
Lovas-Romváry András, 2018. október 11. csütörtök, 11:08
Fotó: Napi.hu

Egyelőre nem tudni, hogy a tegnapi nagy tőzsdei esésnek mennyire messzire menő következményei lesznek az amerikai részvénypiacokra, azonban az előjelek nem sok jót sejtetnek. Nagyon sokat mentek felfelé az árfolyamok, olyan sokat, technikailag lefelé nagyon messze van az támaszszint, ami igazán erősnek nevezhető a vezető index esetében.

Mire odáig esne az index, már bőven medvepiacról beszélhetünk. Ráadásul a befektetői hangulat szélsőségessége kísértetiesen emlékeztet az 1987-es tőzsdekrachot megelőző időszakéra.

Az amerikai befektetői hangulat mérésére már évtizedekkel ezelőtt bevezetett az Investors Intelligence nevű szervezet egy mérőszámot. Ezt úgy kalkulálják, hogy hétről hétre előveszik a közel 200, tőkepiaci hírlevelet kiadó tanácsadó portfólió ajánlásait. Amennyiben az illető részvények vásárlására buzdít, akkor a bikák táborába kerül, ha viszont eladná azokat, akkor a medvék táborát erősíti. Ebből egy mutatószámot képeznek, ez lesz úgynevezett bull/bear ratio.

Mivel a tőkepiaci hírlevélírók az idő nagyobbik részében jellemzően optimisták a részvénypiac kilátásaival kapcsolatban, ezért ez a mutató nem nagyon süllyed az egyes érték alá.

A mutató az elmúlt évtizedekben sokszor működött jól, mint kontraindikátor, ha túl magas értéket vett fel, akkor egy középtávú csúcs közelében jártak a részvényárfolyamok, ha pedig túl mélyre süllyedt, akkor pedig pozitív fordulat volt várható. A bull/bear ratio idén tavasszal olyan dolgot művelt, amire történetében még nem volt példa. Értéke az 5-ös szint fölé ment, úgy, hogy 3,5 feletti értékeket jellemzően már optimista szélsőségként értelmeznek a szakértők. Ez a hangulat a Trump-féle adóreformok bevezetését követően alakult ki az amerikai piacon. A jó hangulat a kereskedelmi háború beindításával szerte is foszlott.

Ennek a magasságnak a közelében történetében mindössze egyszer járt a hangulatindex, 1987. januárjában, ezt 10 hónappal követte az 1987. október 18-i fekete hétfő (jövő héten lesz 21. évfordulója), amikor addig nem látott mértékben zuhantak egy nap alatt az amerikai tőzsdeindexek.Az igazi nagy problémát jelenleg az jelenti az amerikai részvénypiacon, hogy a 2016 novembere óta nagyon sokat ment felfelé, mindezt úgy, hogy igazán erős technikai támaszt keveset hagyott maga mögött, és azt is nagyon mélyen. A mellékelt ábrán jelöltük néhány technikai támasz szintet, ahol a vevők megpróbálhatnak megállítani egy esetleges további esést - 200 napos mozgóátlag, korábbi mélypontok - azonban az igazi erős támasz a mostani zárószintél 220 ponttal alacsonyabban található. Ez volt ugyanis az utolsó olyan mélypont, ahonnan az index új csúcsra emelkedett (tehát a korábbi csúcsot, több, mint 3 százalékkal magasabb szintre menetelt).

Mindaddig, amíg azt a 2566,66 pontos szintet lefelé át nem töri a mutató, addig technikai értelemben emelkedő trendben van.Ez annyit tesz, hogy amíg 2438 pont alá nem esik az index értéke, addig megmarad a 2011 óta tartó emelkedő trend az amerikai részvényindexben. Ez azonban már annyira alacsony érték, hogy ha idáig leesne az index, az már önmagában is közelítené a medvepiac fogalmát, ami a korábbi csúcshoz képesti 20 százalékos áresést jelent. Tehát úgy eshet a mostani szinthez képest még 12 százalékot az amerikai részvénypiac, hogy azt még csak egyszerű korrekcióként is felfoghatnánk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.11 21:57

@hedviga: nincsen önnek egy fitying tőkéje sem. Ön egy csóró rokkantnyugger aki a Hozamplaza ingyenes demószámlájával játszadozva álmodozik a tőzsdézésről, és a második liter kannásbora után már valóban azt hiszi magáról hogy tőzsdeguru, na akkor jön ide a zavaros, borgőzös vízióval. Ön szánalmas...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.11 15:29

@hedviga: a VXX az a VIX indexet követő etf azaz etn, ostoba. Erre van nyitott call pozícióm.

BRCL BK IPTH S&P 500 VIX SH FTRS ETN
NYSEARCA: VXX
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.10.11 15:27

@hedviga: Valóban nem részvény hanem valamennyi részvényt követő index. egyébként nem ismerem, de most ránéztem az éves chart-ra. Gondolom jó nagy tőkeáttétellel lehet megvenni. De ez mintha short pozíció lenne. Szóval akkor keres maga, ha a részvényindex (S&P500, Nasdaq stb.) esik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.10.11 15:23

@Panzerkraftwagen_Drei: ...hogy mások is értsék, magyarázza már el, hogy mi a különbség a nyitott call pozíció, és az etf között. És egyből meg fogják érteni a tisztelt olvasók, hogy miért szúrtak ki már megint a végtelenségig velük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.10.11 15:21

Látatlanban is ki merem jelenteni, hogy az összesnek van Amerikában bankszámlája, akik levetették az uvxy etf-et, és most fognak 10 perc múlva bevásárolni belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html