Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, a Donald Trump elnök által kirobbantott kereskedelmi háború fordulatot vesz és devizaháború lehet belőle, miután az elnök figyelmét is felkeltette a kínai jüan elmúlt hónapokban mutatott gyengesége. Trump pénteki Twitter üzenetében már azzal vádolta meg (persze nem első ízben) az Európai Uniót és Kínát, hogy tisztességtelenül manipulálják devizájuk árfolyamát, hogy így tegyenek szert előnyre az Egyesült Államokkal szemben.

Ráadásul Trump üzenetére csak ráerősített az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin, aki a Reutersnek órákkal később úgy nyilatkozott, hogy a kínai deviza gyengülése tisztességtelen előnyhöz juttatja Kínát. Bár ő nem vádolta meg Pekinget a jüan tudatos gyengítésével, de hangsúlyozta, különös figyelemmel kíséri a fejleményeket - írja a Financial Times.

Tény, hogy a jüan pénteken éves mélypontot ütött az amerikai dollárral szemben, a keresztárfolyam pénteken felnézett a 6,8-as szint fölé is, ezen a szinten utoljára tavaly júliusban járt. Trump pénteki Twitter üzenetének írásakor már zárva volt a kínai devizapiac, hétfőn valamelyest erősödött a kínai deviza a dollárral szemben.

A jüan dollárral szembeni árfolyama eddig is, már jó egy évtizede vita tárgya az Egyesült Államok és Kínai között. Amerikai már korábban is többször azzal vádolta meg az ázsiai országot, hogy tudatosan gyengíti devizáját, jóllehet az IMF 2015-ben már azt állapította meg, a kínai deviza többé nem tekinthető alulértékeltnek. A közelmúltban, különösen Donald Trump elnökségének kezdete óta a devizaárfolyam kérdésénél nagyobb hangsúlyt kapott a vitákban az amerikai technológiák esetlegesen tisztességtelen elsajátításának, a Kínában a külföldiekre vonatkozó befektetési korlátozások és a vámtarifák témája.

Csak azt teszik, amit kértek tőlük

A kínai deviza viszonylag jól kezdte az évet, az első körben a tőzsdéket és a feltörekvő piacokat különösen erősen sújtó eladási hullám elkerült, sőt, egészen március végéig erősödni tudott. Azonban ekkor megváltozott a helyzet, s a második negyedéveb teljes első negyedéves erősödése semmivé lett, s júliusban tovább gyengült. Nem csak a dollárral szemben, de egy több devizát tartalmazó kosárral szemben is, amelyet a kínai jegybank irányadónak tart.

A vádakkal ellentétben több kínai tisztségviselő és az elemzők is azt hangsúlyozzák, hogy kínai jelenleg pont azt csinálja, amit az IMF és az Egyesült Államok már évek óta követel tőle. Egyszerűen hagyja, hogy a piaci folyamatok érvényesüljenek.

dollár/jüan árfolyam
Kép: stooq.com

A piac logikája pedig az, hogy az amerikaiak által bevezetett és bevezetni tervezett exportkorlátozások és vámok miatt Kína kereskedelmi többlete csökkenni fog az Egyesült Államokkal szemben, ami gyengíti a jüant.

Ez a folyamat jól mutatja, mennyire őrült ez az egész kereskedelmi háború. Kína csak végrehajtja a piaci alapú reformokat az árfolyam-politika vonatkozásában. Nem ezt akarta pont Amerika? - mondta a lapnak Zhang Bin, a kínai kormánynak tanácsokat adó Kínai Szociológiai Tudományok Akadémiájának közgazdásza.

A kereskedelmi háború hatásain túl más is nyomás alá helyezi a jüan árfolyamát. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folyamatosan emeli kamatait, miközben a kínai jegybank lazít, eközben a kínai gazdaság a gyengülés jeleit mutatja. A kínai jegybank eddig jórészt a partvonalról szemlélte a jüan gyengülését. Eddig egy említésre méltó kísérlet volt a verbális intervencióra, a jegybank párttitkára kijelentette, hogy a gazdasági fundamentumok nem indokolják a jüan gyengeségét és óva intette a spekulánsokat a jüan shortolásától.

Nem véletlen ez a nagy piacbarátság

A kínai vezetés hozzáállását jól ismerő szakértők szerint a kínai vezetés hozzáállása a jelenlegi helyzethez nem azt jelenti, hogy Peking valamiért hirtelen nagyon piacbaráttá vált volna. Egyszerűen opportunisták, a mostani gyengülés szerintük jól jön a kínai vezetésnek a kereskedelmi háború során. Ezt szerintük jól mutatja, hogy egészen másként reagálnak a jüan gyengülésére, mint 2015-ben. Akkor mintegy ezermilliárd dollárnak megfelelő összeget áldoztak a kínai devizatartalékból arra, hogy megállítsák a jüan kontrollálatlan értékvesztését.

A mostani nagy sztori a kínai devizapolitikában az, hogy mennyire tétlenül szemlélik a jüan leértékelődését - hangsúlyozta egy szakértő. Most leginkább arra figyelnek, hogyan lehet hagyni szép lassan lecsúszni a jüan árfolyamát a nélkül, hogy három évvel ezelőttihez hasonló tőkekivonási hullám induljon el az országból. Ugyanakkor a lap szerint a kínai jegybank azért nem teljesen nyugodt, megvan ugyanis a veszélye annak, hogy szép lassú leértékelődés pánikeladásokba csapnak át, ezt pedig el szeretnék kerülni. Így ha hagyják is gyengülni a jüant, az nem valószínű, hogy erre tudatosan ráerősítenének.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!