Trump elkapta a ritmust és odavágott a vírusnak

Jó ritmusérzékkel jelentette be Donald Trump, hogy adócsökkentéssel enyhíti a koronavírus-járvány amerikai gazdaságra gyakorolt hatását. Az előző nap földbe döngölt részvényindexek meredeken felpattantak a hírre.
Lovas-Romváry András, 2020. március 10. kedd, 12:27
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

A nagyobb zuhanások után amúgy is természetes jelenség a tőzsdéken egy meredek felpattanás, igaz ezek tartóssága nem mindig bizonyul erősnek. Erre játszott rá tegnap jó ütemérzékkel Donald Trump amerikai elnök. Az S&P 500-as részvényindex hétfőn a szaúdiak által bejelentett lépés következtében összeomló olajár, a koronavírus járvány olaszországi terjedésére és a karanténra adott válaszként 7,6 százalékot esett.

Trump erre sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kormányzata komoly lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy az amerikai gazdaságot felvértezze a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásaival szemben, s egy jelentőseb jövedelemadó-csökkentés lehetőségéről fog tárgyalni ma a kongresszus republikánus küldötteivel. Mint mondta, a küldöttekkel megtárgyalnak "egy lehetséges jövedelemadó-csökkentést vagy enyhítést, jelentős enyhítést, nagyon jelentős enyhítést, ez egy nagy szám lesz" - mondta az elnök. Részleteket nem árult el, csak annyit, hogy ma tartanak majd sajtótájékoztatót a kérdésben - írja a Reuters.

A képviselőház demokrata vezetője, Nancy Pelosi és a szenátusi - ott egyébként kisebbségben lévő - demokraták vezetője, Chuck Summer, erre annyit reagált, hogy az adócsökkentésnek azokra kellene korlátozódnia, akik érintettek a járvány ügyében. Hozzátették, hogy új törvényeket készítenek elő annak a határozatnak a fényében, amely szerint a koronavírus elleni harcra 8,3 milliárd dollárt különítettek el. Ilyen intézkedések lesznek például, hogy a vízszolgáltatást akkor is fenntartják, ha valaki a válság miatt nem tudja fizetni a számláit, megnövelik a munkanélküli segély hosszát, illetve a betegszabadságok lehetséges időtartamát. Ezen felül biztosítják az étkezést azon gyermekek számára, akik az iskolában kapnának enni, de erre nincs lehetőségük az iskolájuk esetleges bezárása miatt. A fizetett betegszabadság kérdését egyébként Mike Pence alelnök is említette, mint olyan kérdést, amelyet meg kell vitatniuk a Kongresszussal.

Részben a bejelentésekre reagálva az amerikai határidős részvényindexek kedden délelőtt már 4 százalékot meghaladó emelkedést jósoltak a nyitás utáni kereskedésre.

Az amerikai kormányzat a következő napokban készül egyeztetni a bankszektor, a kórházak és az egészségbiztosítók vezetőivel a megteendő lépésekről. A megvitatandó jövedelemadó-csökkentésen felül Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója azt javasolta, hogy nyújtsanak speciális adókedvezményeket, kölcsönöket és direkt támogatásokat a súlyosan érintett ágazatokban.

A jövedelemadó-csökkentés egyrészt segíthet növelni a fogyasztói keresletet, másrészt segítheti a rezsi kifizetésében egy olyan időszakban, amikor egy vagy több családtag egészségügyi ellátására kell költeni, illetve azok nem tudnak megfelelő jövedelemhez jutni betegségük, vagy a járvány okozta kényszerintézkedések miatt - írja az összefoglaló.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.10 23:00

@tepsi: örülj ha valaki adót csökkent, Móricka. És ne higgy el mindent amit olvastál az újságba', láttál a tévébe', többek között a "koronavírusról" se.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.03.10 22:55

@tepsi: Ilyen szinten már nem moshatták át az emberiség fejét. Ennek az állapotnak véget kell érnie. Az emberiség meg fogja tanulni, hogy a kütyűzésnél a vagyonhajhászásnál. a hatalomnál a gazdagságnál százszor többet ér ha csak egy szelet kenyerük van, de azt szétosztják a tűz mellett és egymással békében és szeretetben egymással beszélgetve elfogyasztják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.03.10 22:46

"Jó ritmusérzékkel jelentette be Donald Trump, hogy adócsökkentéssel enyhíti a koronavírus-járvány amerikai gazdaságra gyakorolt hatását."
A logikus az lenne hogy azzal van tele a média hogy miféle új módszereket próbáltak ki a vakcina előállítására. Milyen tudományos és anyagi erőforrásokat koncentrálnak a gazdagok és a kormányok arra hogy rohamtempóban előállítsák a vakcinát. Milyen eredmánnyel kecsgtatnak a kutatások? Itt van a világ a halál torkában, a totális összeomlás és (talán) a végső káosz szélén.Mégis mit hallunk a hatalmasoktól és a politikusoktól? Mit harsog a média? Hogy lehetne a minél nagyobb növekedést fogyasztásban biztosítani, mert fogyassz fogyassz, fogyassz mindhalálig mert csak az a legfontosabb hogy miden nap mégtöbb/mégbonyolultabb kütyüt használj, miközben mégtöbb és mégtöbb műkajával tömöd magad miközben csak hízol, hízol, lassan már az agytekervényeidet is behízod, és csak ez a legfontosabb még a halál torkában is hogy minden nap mégtöbbet fogyassz mit azt az előző nap tetted, mert ha nem akkor vége a világnak . (Vakcina meg nem lesz, törődj bele.) Lehet hogy ez már tényleg annyira vérlázító hogy ez már tényleg nem mehet így tovább? És ha ez már nem mehet így tovább akkor ez a változás most következik be...?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2020.03.10 20:55

@MLB2019: Mit nem értesz? Megbosszulják a szemetek... Mit? Azt nem tudjuk... viszont olyan keményen megbosszulják, hogy eleresztik a saját országukban. Először saját magukon állnak bosszút...

Nem értem, mit nem értesz ezen, logikus zanaféle gondolatsor...

(((hogy ez még mindig szabadlábon van diliház helyett... na ez az igazi őrület...)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2020.03.10 20:38

@znojmo: "A kínaiak bosszúja a koronavírus őrület."
Aztán mit bosszulnak meg, takonyka?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html