Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai tőzsdék újra lejtőre kerültek, miután az elmúlt hetekben ledolgoztak valamit év eleji hanyatlásukból. A befektetőket továbbra is aggasztják a bizonytalan gazdasági növekedési kilátások, emellett igyekeztek bezsebelni az elmúlt napokban megszerzett profitjukat.

Némi aggodalmat okoz az is, hogy milyen eredményekkel járhat a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 péntek-szombati sanghaji értekezlete - derült ki a MarketWatch összefoglalójából. A Shanghai Composite tőzsdeindex 6,4, a Shenzhen Composite 7,2 százalékos mínuszan zárta a csütörtöki napot.

Kicsi forgalom

Ázsia más piacai jellegtelen napot zártak. A hongkongi Hang Seng kicsit csökkent, míg a japán Nikkei kicsit nőtt, az ausztrál és a dél-koreai tőzsdemutató lényegében stagnált.

A kínai kisbefektetők még nem heverték ki az év eleji tőzsdei összeomlást, míg az intézményi befektetők abban érdekeltek, hogy azonnal kivegyék a nyereségüket, ha a piac egy kicsit is magához tér - mondja Zhang Xin, a Guotai Junan Securities tőketársaság elemzője. Sanghajban és Sencsenben a kockázatkerülés miatt szerdán 600 milliárd jüan alá esett a részvényforgalom.

Mindenféle okok

A piaci szereplők figyelmét eközben az is leköti, hogy nyomon kövessék a kínai kormány beavatkozásait. Peking azt ígérte, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza, milyen intézkedésekkel igyekszik javítani az állami tulajdonú vállalatok működését. További tényező, ami befolyásolhatja a piaci folyamatokat, hogy 960 milliárd jüan rövid távú kereskedelmi banki hitel jár le a héten, ami szűkíteni fogja a piaci váráslóerőt.

Emellett működnek a hónapok óta megszokott körülmények: a befektetők aggódnak a világgazdaság lanyha növekedése és az olajár alakulása miatt - összegzi a helyzetet Bernard Aw, az IG brókercég stratégiája.

Ugorhat az adóemelés

A hét végén tartják következő találkozójukat a G20 csoport országainak képviselői. Számos szakértő úgy látja, hogy ezen a találkozón születhetnek olyan megállapodások, amelyek befolyásolhatják a világ tőzsdéit.

Külön kérdés Japán esete. Várakozások szerint a kormány és a jegybank gazdaságösztönző lépéseket tesz, ha a Nikkei értéke 16000 pont alá esik. A mutató csütörtökön 16004 ponton zárt. Tokió egyebek mellett elhalaszthatja a forgalmi adó 8-ról 10 százalékra emelését, amelyet 2017 áprilisára terveznek.

Az IMF szerint az államadósság csökkentése érdekében feltétlenül szükség lenne a költségvetésnek pluszadóbevételt ígérő intézkedésre

Lassul a motor

Kínában átlagosan hat százalékkal nőhet az ipari termelés idén, ami nagyjából megegyezik a tavalyi 6,1 százalékkal - jelentette be az ország ipari minisztere az MTI tudósítása szerint. A "világ műhelyének" teljesítménye folyamatosan lassul: 2011-ben még 13,9 százalékkal bővült éves összehasonlításban, ami 2012-ben 10 százalékra, 2013-ban 9,7 százalékra, 2014-ben 8,3 százalékra, tavaly pedig 6,1 százalékra lassult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!