Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szinte összes eszközosztályt érintő áresések az elmúlt hetekben a világ tőkepiacain arra kényszerítették a befektetőket, hogy az egyre nagyobb mértékben rakják át pénzüket az egyik legbiztonságosabbnak vélt termékbe, az amerikai pénzpiaci alapokba. Az Investment Company Institute adatai szerint immár kilencedik hete folyamatos a tőkebeáramlás ezekbe a konstrukciókba. Utoljára 2008 októberében, a Lehman Brothers összeomlásakor volt arra példa, hogy a pénzpiaci alapokba ilyen hosszú időn keresztül folyamatosan érkezzen a pénz - írja a Financial Times.

A január másodikán végződő héten az amerikai pénzpiaci alapokba összesen 8,5 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett, ezzel 9 hét alatt a tőkebeáramlás mértéke már elérte a 175 milliárd dollárt.

Azt, hogy itt elsősorban a befektetők biztonságosabb eszközökbe meneküléséről van szó jól mutatja, hogy eközben a kockázatosabbnak vélt eszközökből szinte folyamatosan veszik ki a pénzt. A héten 6,5 milliárd dollárnyi tőke távozott az Amerikában befektető amerikai részvényalapokból (negyedik hete folyamatosan), 4 milliárd dollár a magas hozamú kötvényalapokból és 3,4 milliárd dollár a különböző hitelekbe fektető alapokból az EPFR Global adatai szerint.

Eközben szinte az összes befektetési eszközosztály ára esett 2018 utolsó hetében, a piacot egyszerre nyomasztotta annak esélye, hogy idén lassulhat a globális gazdasági növekedés, a kereskedelmi háború megoldatlan kérdései és az egyre magasabbra kúszó amerikai kamatok. Az S&P 500-as részvényindex több, mint 11 százalékot esett november vége óta.

A pénzpiacok iránti kereslet növekedése egyébként jól mutatja, hogy mennyire közvetlen a kapcsolat a kamatok és a különböző eszközosztályok teljesítménye között. Az FT által megkérdezett szakértők szerint ugyanis a pénzpiaci alapok népszerűbbé válásában szerepet játszik az is, hogy az emelkedő amerikai hozamok miatt ezek most már értelmezhető nagyságú hozamot is tudnak biztosítani a befektetők számára. A Fed tavaly végrehajtott négy kamatemelése nyomán most már a rövidebb lejáratú amerikai állampapírok hozama is emelkedett, s ez vonzóbbá tette az elsősorban ezekbe fektető pénzpiaci alapokat is.

A 100 legnagyobb amerikai pénzpiaci alap átlagos hozama mostanra elérte a 2,36 százalékot, 2017 utolsó hetében ez az érték még csak 1,12 százalék volt. Ez nem csak az intézményi, de az átlagos magánbefektető számára is vonzóvá tette ezeket a konstrukciókat, hiszen egy átlagos amerikai bankszámla kamata alig 0,06 százalék.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!