A nap folyamán az irányt keresték a főbb európai tőzsdék, végül az Európai Központi Banktól (ECB) kiszivárogtatott hír, miszerint a pénzintézet korlátlan összegben fog eurózónás államkötvényeket vásárolni, illetve az Egyesült Államokból érkező jó makroadat, miszerint a szakértők által vártnál nagyobb mértékben javult a termelékenység az amerikai, mezőgazdaságon kívüli ágazatokban az idén a második negyedévben, felfelé lökték őket. A hangulatot az sem törte le, hogy az ECB az államkötvény vásárlására fordított összegeket más tevékenységeitől vonja el - szakszóval sterilizálja ezeket az eszközeit -, azaz elejét veszi annak, hogy az infláció elszabadulásának kockázatával járó kvázi pénznyomtatással vádolhassák.

A hírek tehát pozitív hatással voltak a kereskedésre, ám továbbra is sok a bizonytalanság a csütörtöki bejelentések körül, így nem volt egyhangú irány a tőzsdéken. Amíg a londoni FTSE-100 0,25 százalékot vesztett az értékéből, addig a frankfurti DAX 0,46 százalékot, míg a párizsi CAC-40 0,2 százalékot erősödött. Az ECB-től ékező hírekre mind a spanyol, mind az olasz állampapírok hozamai csökkentek, ám a tőzsdék közül csak a madridi IBEX-35 tudott a hírekből profitálni, igaz csak minimális 0,08 százalékos emelkedéssel, a milánói FTSE MIB-en ez sem segített és 0,6 százalékot vesztett keddi záróértékéhez képest. A cégek közül kiemelkedik a Nokia mélyrepülése, amelyet a vállalat vezetőjének délutáni bejelentései, miszerint egy, a Windows legújabb, 8-as verziójával felszerelt okostelefont dobnak a piacra sem tudott enyhíteni, mivel továbbra is sok a bizonytalanság a cég üzletmenetével kapcsolatban, így az végül 13 százalékos mínusszal zárta a napot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!