Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az USGS legfrissebb adatai szerint világszerte már csak 51.000 tonna arany bányászható ki a ma ismert technológiákkal. A legnagyobb még rendelkezésre álló készletekkel azok az országok rendelkeznek, amelyekből az utóbbi időszakban is a legtöbb arany került ki a világpiacra: Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, az Egyesült Államok és Peru. Az angol Standard Chartered Bank elemzői a kitermelés korlátai miatt az arany árának megháromszorozódására számítanak a közlemény szerint.

A fel nem tárt ezüstkészleteket az USGS 510.000 tonnára becsüli, bár ez a szám bizonytalan, mert Oroszországból nem állnak rendelkezésre adatok. Évi mintegy 22.000 tonnás kitermelési kapacitás mellett ez a mennyiség még nagyjából 23 évre lenne elegendő.

Elemzők mindezek alapján valószínűsítik, hogy a következő években fokozatosan csökken a kitermelés, és a források csak jóval később apadnak el ténylegesen. A közlemény idézi Yan Chent, a Standard Chartered bank szakértőjét, aki a napokban közzétett piacelemzésében úgy vélte, hogy "nagyon kevés nagy aranybánya létezik, amely képes lesz fenntartani a működését a következő öt évben".

A bank elemzőcsapata világszerte 345 aranybányát és 30 aranyat is bányászó réz- és ércbányát vett górcső alá, és arra a következtetésre jutott, hogy a következő öt évben a kitermelés mindössze 3,6 százalékkal lesz képes éves szinten növekedni. Megjegyzik, hogy a kínálat korlátossága olyan időben jelentkezik, amikor a központi bankok nettó eladókból jelentős nettó vásárlókká válnak, ezért a fizikai arany kínálata beszűkülhet. Mindezek nyomán az aranyár potenciális emelkedésével számolnak, unciánként 5.000 dollárig.

A bank tanulmányában kitér arra is, hogy ha Kína az arany arányát a devizatartalékaiban a mostani 1,8 százalékról a 11 százalékos nemzetközi átlagra kívánná emelni, ahhoz 6.000 tonna aranyat kellene felvásárolnia. Ez a mennyiség pedig több mint a duplája lenne a jelenlegi éves globális kitermelésnek.

Az arany ára pénteken reggel 1.524,80 dollár volt unciánként. Május 2-án a nemesfém 1.575,79 dolláron érte el történelmi rekordját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!