Az azóta sokat emlegetett napot azonban hatalmas emelkedés előzte meg, vagyis az abnormális kilengések végső soron nem októberrel kezdődtek. Az októberi borús napig 1987-ben 18,5 százalékkal emelkedett az index, de a vételi kedv augusztusban érte el tetőfokát, akkor több mint 43 százalékos növekedést mutatott. Miután a DJIA idén is meglehetősen nagy mozgásokat produkált, a 13 és a 14 ezer pontot is ebben az évben lépte át először, ráadásul az 1987-eshez hasonló gazdasági folyamatok figyelhetők meg, több elemző az akkori pánik megismétlődésétől tart. A hasonlóságok közé sorolják, hogy most is gyenge a dollár, emelkedik az olaj, esnek az ingatlanárak, és akárcsak húsz évvel ezelőtt, most is problémák adódtak a hitelpiacon. Mások viszont a nem elhanyagolható különbségekre hívják fel a figyelmet, így az akkor sokkal magasabb inflációra, ami magasabb kamatkörnyezettel társult, míg most inkább kamatcsökkentési várakozások tapasztalhatók. A részvények árazása is az egekben volt, míg a mostani P/E (árfolyam/részvényenkénti nyereség) értékek történelmi összehasonlításban egyáltalán nem számítanak magasnak. Az azóta elektronikussá vált kereskedés is tartalmaz beépített fékeket egy nagy esés esetére, s az akkori forgalom is majd ötszörösére emelkedett: a fekete hétfőn 604 millió részvény cserélt gazdát, ezzel szemben a néhány héttel ezelőtti nagy esésekben a forgalom elérte a napi 2,8 milliárd részvényt. Amíg százalékosan a fekete hétfő tartja a rekordot, a legnagyobb pontban mért zuhanást 2001 szeptemberében jegyezték fel New Yorkban. Miután a szeptember 11-i események miatt öt nap szünetet rendeltek el, a tőzsde csak október 17-én nyitott ki újra. Ekkor napon belül 720, zárásra 684 ponttal esett a Dow Jones, igaz, akkor a félelem sok szempontból érthető volt.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!