Húszéves rekordot dönt New York

Vegyes kezdésből a technológiai részvények erősödése húzta feljebb pénteken a főbb árfolyamindexeket az amerikai tőzsdéken.
Szepesi Anita, 2017. szeptember 29. péntek, 21:24
Fotó: Shutterstock

A Wall Street indexei mínuszban kezdtek pénteken, a főként fejlett technológiai cégek papírjait jegyző Nasdaq piac Composite indexe viszont pozitív értékkel indult neki a kereskedésnek. A zárás előtt másfél órával a DJIA-30 index 0,10 százalék veszteséget mutatott, az S&P-500 index pedig 0,26 százalék, a Nasdaq Composite 0,57 százalék nyereségben járt.

A fejlett technológiai papírok erősödésének köszönhetően az S&P-500 és a Nasdaq Composite indexek rekordot állítottak be nap közben.

A Wall Street fő mutatójának többi indexnél szerényebb eredménye ellenére is mindhárom index a legjobb úton halad afelé, hogy egy-két százalékos nyereséggel fejezze be a szeptember hónapot. A csütörtöki záróérték alapján pedig a DJIA index 4,8 százalékos, az S&P-500 index 3,6 százalékos, a Nasdaq Composite index 5,1 százalékos negyedéves nyereséget tudhat magáénak - írta az MTI.

A DJIA index esetében a mostani lesz a nyolcadik egymást követő nyereséges negyedév. Ilyen hosszú nyereséges szakaszra 1997 óta nem volt példa. Az S&P-500 indexnek a mostani lesz az ötödik egymást követő nyereséges negyedéve.

Pénteken az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból hétnek emelkedett a mutatója, a legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal a technológiai ágazaté. Ehhez is a Facebook járult hozzá a legnagyobb mértékben részvényének 1,2 százalékos erősödésével. A pénzügyi ágazat mutatója pedig 0,3 százalékkal erősödött.

Az S&P-500 indexre a legnagyobb felhajtó erőt a Tyson Foods fejtette ki 8 százalékos erősödéssel. A cég ugyanis megemelte éves eredmény előrejelzését.

Az olajár kissé lefelé korrigált, az amerikai WTI nyersolaj ára 0,08 százalékkal hordónként 51,52 dollárra, a Brent nyersolajé 0,80 százalékkal 56,70 dollárra csökkent. Mindkét olajtípus nagyjából kilenc százalék áremelkedéssel fejezi be a szeptember hónapot.

A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusát 0,15 százalékkal jegyezték olcsóbban unciánként 1286,77 dolláron. Az arany szeptember hónapot közel három százalékos árveszteséggel fejezi be, ami az idei legnagyobb havi esése lesz. Negyedéves eredménye azonban három és fél százalék nyereség lesz, elsősorban az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt kialakult geopolitikai feszültség közepette játszott befektetési menedék szerepének köszönhetően.

A dollár árfolyama lefelé korrigált, az euró jegyzése 0,16 százalékkal 1,1806 dollárra emelkedett.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK