Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni FTSE 1,59 százalék, a frankfurti DAX30 index 1,35 százalék, a párizsi CAC40 index pedig 1,80 százalékos gyengüléssel kezdte a csütörtöki kereskedési napot.  Egy órával később London 1,29 százalék, Frankfurt 1,16 százalék, Párizs pedig 1,39 százalék mínuszban állt.

Összességében elmondható, hogy Európában elsősorban a technológiai papíroktól szabadultak a befektetők ugyanúgy, mint szerdán New Yorkban, ahol az ágazati részvények mozgását követő Nasdaq index két éve legnagyobb mértékben gyengült - írja az MTI.

Megfigyelők szerint a tengerentúlon idén eddig a technológiai cégek papírjai különösen jól teljesítettek. Sokan várták, hogy bekövetkezik a korrekció, aminek a közvetlen kiváltó oka az volt, hogy szerdán hétéves csúcsra emelkedett a 10 éves amerikai kötvényhozam. A kötvények hozamnövekedése elszippantja a tőkét máshonnan, így például a részvénypiacokról.

Megfigyelők szerint a technológiai cégekre amúgy is rájár a rúd, tekintettel arra, hogy különösen megsínylik az amerikai-kínai kereskedelemi feszültséget és a szakértők egy része szerint a szeptember végével záródott három hónapban az ágazati vállalatok teljesítménye "nem volt túl kiemelkedő". Erről a napokban jelentenek az ágazati cégek.

A New York-i tőzsdemutatók szerdai lejtmenete kapcsán Donald Trump amerikai elnök egy sajtóértekezleten azt mondta, hogy érett a korrekció, és bírálta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, amely szerinte "megőrült", hogy emeli a kamatokat.

Később Donald Trump a Fox Newsnak adott interjúban szintén a Fed kamatpolitikáját ostorozta, és azt mondta, hogy az amerikai tőzsdemutatók szerdai gyengüléséhez semmi köze az amerikai-kínai kereskedelmi viszálynak.

Megfigyelők szerint szinte példa nélküli, hogy amerikai elnök kommentálja a Fed munkáját. Donald Trump július óta azonban már több alkalommal kritizálja a Fedet, amelynek a vezetőjét, Jerome H. Powellt épp ő nevezete ki.

Jerome H. Powell védelmére kelt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója. Christine Lagarde a CNBC amerikai gazdasági hírtelevíziónak azt mondta, hogy szerinte a Fed elnökét nem lehet őrültséggel vádolni. Sőt, a Fed irányítója és munkatársai rendkívül megfontoltak, döntéseiket a lehető legnagyobb körültekintéssel, a tényekből kiindulva készítik elő.

Forrás: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!