Emelkedőbe kapcsoltak az európai tőzsdék, a benchmarkok általában 0,5-1,5 százalék  közötti pluszban tartózkodnak. A 11-kor közzétételre került ZEW hangulati index alapján jelentősen javul a gazdasági hangulat Németországban: a főindex értéke 5,4 pontról 22,3 pontra emelkedett, míg a konszenzus 10,5 pont volt.

 

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


Az alapvetően jó külpiaci hangulatra a bankpapírok részvényárfolyamát húzzák felfelé a befektetők, de az összes ágazat a pozitív tartományban mozog.

Németországban a Commerzbank 3 százalék  feletti emelkedésével erősíti legingkább a DAX-ot, , de a Deutsche Bank is lendületes, 1,5% feletti emelkedést produkált. Ennél kisebb mértékben ugyan, de emelkednek francia bankpapírok is, a Credit Agricole 2,5 százalék  feletti emelkedésével a második legjobban teljesítő CAC40 komponens, de a Societe Generale és a BNP Paribas is 1 százalék  feletti emelkedést mutat. Nagy-Britanniában a Royal Bank of Scotland és a Lloyds is több mint 2 százalékkal került feljebb.

Jól teljesít a nyersanyagszektor is, a Vedanta több mint 4 százalékot ralizott, a Rio Tinto is 2 százalék  körüli emelkedést tudhat maga mögött. A társaságok jó teljesítményét a nyersanyagárak emelkedése táplálja, a réz például egy hetes csúcsot ütött. Kivételt képez viszont az Antofagasta, mely 3,5 százalék  közeli zuhanásával a leggyengébben teljesítő FTSE-100 komponens. A bányaipari vállalat gyenge teljesítménye az elemzői várakozásokat alulmúló éves gyorsjelentés következménye.

Említésre méltó az áruházláncak teljesítménye is, a Metro 2 százalék  fölötti, míg a Carrefour 1,5 százalék  feletti emelkedést könyvelt el.

A francia piac emelkedését a Veolia vezeti, ami annak köszönhető, hogy a társaság egy 387 millió euró összértékű szerződést nyert el Indiában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!