Csütörtökön végül 154,06 euró/megawattórán álltak meg a fronthavi gázszállítási szerződések árai az ICE TTF adatai szerint. A holland gáztőzsdén a novemberre szóló árak 3,827 százalékkal csökkentek egy nap alatt, közepes kereskedési volumen mellett. Utoljára július 1-én volt ennyire alacsony a kurzus.

Jó hír, hogy párhuzamosan estek a decemberi és januári szerződések is, 2,78 és 2,75 százalékkal, így előbbi esetében az árfolyam 168,5, utóbbinál 171,39 eurón állt meg a jegyzés.

Az augusztus 26-i 349,9 euró/megawattórás rekordhoz képest már 56 százalék körüli az árfolyam esése. Az elmúlt közel 3 hónapban erősen lefelé mutató trend rajzolódik ki, pedig már az Északi Áramlat és a Jamal gázvezetékek sem fogadnak Oroszországból jövő gázt, míg a Gazprom az ukrajnai tranzitot leállítását is belengette.

A rezsicsökkentés erőre kaphat?

A magyar rezsicsökkentés árait viszont kisebb mértékben határozza meg a holland gáztőzsde spot (és opciós) piaca, az átlagfogyasztás felett fizetendő lakossági piaci árat a CEEGEX árfolyamai döntik el. A kormány ígéretei szerint ez alapján számolják majd újra decemberben a rezsicsökkentésen túli gázkurzust. Itt még alacsonyabbak az árak: nagyon magas kereskedési volumen (a szokásos két-két és félszerese) mellett a csütörtöki gáznapra 113,97 euró/megawattóra volt a referenciaár, míg a súlyozott átlagár 114,51 eurón állt.

Ebben szerepe van annak, hogy a Gazprom engedélyezte a magyar vásárlóknak a halasztott fizetést, valamint annak is, hogy a Török Áramlat vezeték az egyetlen teljes kapacitáson működő orosz gáztranzitvonal. A csütörtöki szerződéseknél 4,08 százalék volt az emelkedés, és általában elmondható, hogy míg a TTF kisebb megtörésekkel, de lefelé tendáló árakkal kereskedik, addig a CEEGEX-nél az elmúlt két héten hektikusan alakult a kurzus, és október 6. óta felfelé tartanak az árak.

Augusztus 1-én még 196,17 volt a súlyozott átlagár az irányadó gáztőzsdén a rezsicsökkentést befolyásoló kurzusnál 60 százalékos esések is láthatók. Mindez, ha tartós, jó hír a háztartások számára, mert alacsonyabb lehet majd a lakossági piaci ár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!