BUX
38667

Ide érdemes most menekíteni a pénzt

Az egyik legelismertebb wall street-i elemző szerint hamarosan véget érhet a részvénypiaci emelkedés, s a befektetők akkor cselekednek bölcsen, ha inkább aranyat vásárolnak.

Napi.hu, 2016. március 21. hétfő, 10:10

A Dow Jones Industrial és az S&P 500-as index masszív rallyt mutatott be az elmúlt hetekben, s ha ez kitart, akkor 1933 óta a legnagyobb visszapattanást könyvelhetik el a vezető mutatók az amerikai részvénypiacon. Azonban Marko Kolanovic, a JPMorgan kvantitatív és derivatív elemzőosztályának vezetője szerint az emelkedés komoly veszélyben van - írja a CNBC.com.

A portál szerint Kolanovic meglátásait nagyon sokan figyelik a hedge-fund iparágban, épp ezért fontos lehet amit mond. Szerinte a február 11 óta tapaszalt emelkedés alapvetően technikai jellegű, s abból adódik, hogy a momentum befektetők zárni kényszerültek az S&P 500-as index további esésére játszó pozícióikat.

Szerinte ezen pozíciók közül a legnépszerűbbek korábban azok voltak, amelyek a jó momentummal rendelkező (tehát korábban jó teljesítményt felmutató) részvények vásárlását S&P 500-as shortokkal fedezték. Ezek a pozíciók viszont nagyon rosszul sültek el, mivel pont az úgynevezett "érték" részvények felülteljesítették a momentum papírokat.

Az elmúlt hetek emelkedése szerinte leginkább a pozíciózárásoknak és a rossz pozíciók átalakításának köszönhető, s pont ezért kevés alapja van az emelkedés folytatódásának. Bár a kockázat most inkább felfelé van, mint lefelé, azt mondanám fundamentális alapon felfelé még 5, lefelé viszont legalább 10 százalék mozgásra van tér. Szóval ez nem néz ki valami fényesen - mondta Kolanovic.

Szerinte a befektetők akkor teszik bölcsen, ha azonnal defenzív, aranyvételi pozíciókat nyitnak, még akkor is, ha annak ára emelkedett. A Fed galamb hangvételű legutóbbi megnyilvánulása nyomás alá helyezi a dollárt, s ez támogató lehet az arany árfolyamára nézve - tette hozzá.

Ráadásul szerinte Donald Trump egyre növekvő esélyei az elnökválasztáson szintén nyomás alá helyezhetik a dollárt, ha figyelembe vesszük azokat a megszorításokat, amelyeket eddig beígért, például a kínai árukra kiszabandó védővámok tekintetében - mondta az elemző.

A portál szerint Kolanovic a múlt évben már párszor elég jó jósképességről tett tanúbizonyságot, a tavalyi év eséseit nagyjából időben  előre jelezte, mint ahogy február elején az arany és az olaj árfolyamában bekövetkező pozitív fordulatra is időben felhívta a figyelmet. Előbbi 8, utóbbi 30 százalékot drágult azóta.