A várhatóan a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) és tbsz számlákon landoló megtakarítások mértéke nehezen becsülhető, de az érintettek széles köre miatt jelentős összeget képviselhet - mondta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Az alapkezelő szerint rövid távon is jól járnak azok, akik tavaly figyelmet fordítottak az öngondoskodásra, hiszen legkésőbb júniusban a nyugdíj-előtakarékossági számlákra érkeznek a 2010-es befizetések után visszaigényelhető adójóváírások, amelyeknek mértéke - a tavaly befizetett összegtől és az életkortól függően - maximálisan 130 ezer illetve 100 ezer forint lehet.

A tavalyi évben - a tbsz hangsúlyos kommunikációja, és az öngondoskodás növekvő igénye miatt - a hazai lakosság körében jelentősen megugrott a nyesz kedveltsége, így év végére már több mint 300 milliárd forintot tettek ki az ilyen típusú számlákon elhelyezett megtakarítások. A kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításra szolgáló nyugdíj-előtakarékossági számla egyik nagy előnye, hogy az éves befizetések összege után személyi jövedelemadó jóváírás igényelhető. 2011-től ez az összeg az előző évben elhelyezett megtakarítások 20 százalékára csökken (a korábbi 30-ról) és maximum 130 ezer forint lehet azok számára, akik 2020 előtt érik el a nyugdíj-korhatárt, maximum 100 ezer forint pedig a 2020 után nyugdíjba vonulók számára.

Az állami támogatás az szja-bevallás során igényelhető vissza, és a benyújtást követő 30 napon belül válik esedékessé, így a május 20-i határidőt figyelembe véve legkésőbb június 20-ig kerülhet a számlákra. Fontos tudni azonban, hogy az adó visszatérítés nem kerül ténylegesen kifizetésre, hanem a nyesz számlához kapcsolt technikai számlán írják jóvá, és a magánszemély döntése, hogy a későbbiekben milyen befektetésben helyezi azt el. Ahhoz tehát, hogy a számlatulajdonos ez után az összeg után is hozamhoz juthasson, a korábbi befizetésekhez hasonlóan érdemes valamilyen értékpapírban (állampapírban, részvényben, befektetési jegyben) elhelyezni - javasolja a befektetési szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!