Donald Trump amerikai elnök kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből. Az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy 90, illetve 180 napon belül ismét érvényes lesz az atomalku keretében feloldott összes, Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó szankció, ha csak ez idő alatt nem sikerül új megállapodást kidolgozni. Irán jelezte, hogy az amerikai döntés dacára egyelőre tartja magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal 2015 nyarán megkötött egyezményhez, és kész folytatni a munkát a szerződést aláíró országokkal.

A bejelentés előtt, kedden még arról folyt a beszéd, hogy a tőke biztos menedéket keres, ám a svájci frank gyengült az euróhoz képest, a japán jen dollárhoz viszonyított árfolyama pedig egy heti mélypontra esett szerdán. Trump döntése elsősorban a kőolaj világpiacán váltott ki erős mozgásokat: kedden még mínusz négy százalék körüli veszteségben is jártak az árak, szerdán viszont több mint 3 százalékkal újabb három és fél éves csúcsokra drágult az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta - írja az MTI.

Elemzők szerint nincs jele annak, hogy kifulladt volna a dollár három hete tartó menetelése, amelyet több hónapig tartó gyengeség előzött meg. Lehet, hogy némi tőkét átcsoportosítanak a befektetők a válságok idején biztos menedéknek tekintett devizákba, de összességében a dollár erősödése az amerikai gazdaság kedvező ciklikus helyzetével áll összefüggésben. (Itt a jóslat: drágulás jön Magyarországon.)

Az amerikai államkötvények hozamai is emelkedtek az utóbbi hetekben azokra a várakozásokra, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorítja monetáris politikáját, miközben a Trump-kormányzat erős fiskális gazdaságösztönző intézkedései felpörgethetik az inflációt.

Az euróövezetben viszont visszább szorultak a kamatok emelkedésére számító előrejelzések, a gazdasági növekedés és az infláció ütemének lassulása miatt a pénzpiacok már csak 75 százalékos valószínűséget adnak arra, hogy az Európai Központi Bank 2019 közepén 10 bázispontos kamatemelést hajt végre. Az olaszországi belpolitikai bizonytalanságok ugyancsak az euró ellenében hatnak.

A dollár erősödése, az olajárak emelkedése, valamint az iráni atommegállapodás amerikai felmondása miatt növekvő diplomáciai feszültségek szerdán még jobban felerősítették a globális feltételek alakulására amúgy is nagyon érzékenyen reagáló feltörekvő piacokon a devizaeladási hullámot.

Különösen erősen gyengült Törökország és Argentína nemzeti fizetőeszköze. Az argentin peso árfolyamát stabilizálta az a keddi bejelentés, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól kért pénzügyi támogatást. A török líra gyengülését pedig az a közlés állította meg, hogy az államfő szerda délutánra összehívta gazdasági csapatának tagjait a líra és a gazdaság helyzetének áttekintésére.

A dél-afrikai rand és az orosz rubel már harmadik napja gyengül a dollárhoz képest, az indiai rúpia árfolyama 15 havi, az indonéziai rúpiáé pedig két és fél éves mélypontra csúszott le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!