Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olaj és a különböző fémek árának csökkenése egyre több alapkezelő szerint jelzés arra, hogy csökkenteni kell a kitettséget a kockázatos eszközök felé - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Ez azt jelenti, hogy kisebb érdeklődés várható például a kínai részvénykibocsátások iránt, ugyanakkor a defenzív szektorok teljesíthetnek jól, mint például a közszolgáltató vállalatok részvényei.

A növekvő aggodalom, amely szerint a részvényárfolyamok túlságosan optimista forgatókönyvet áraznak a gazdaság növekedésével kapcsolatban, illetve a nyersanyagok árának csökkenése, a biztonságosabbnak vélt iparágak részvényei iránt megnövekvő érdeklődés jelentős változást jelez előre a piacokon - írja a hírügynökség.

Egyszerűen túlzottan optimistává vált  részvénypiac - nyilatkozta Ken Fisher, a 38 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Fisher Investments alapítója. A feltételezés tesztjei a héten napvilágot látó New York-i és philadelphiai beszerzési menedzser indexek lesznek, amelyek szakértők szerint általában kellő előrejelzői a jövő hó elején megjelenő amerikai ISM indexnek. Az elemezés szerint ugyanakkor vannak olyan szereplők is, akik szerint a részvényárfolyamoknak még van terük felfelé. Az optimisták szerint a kedvező első negyedéves vállalati eredmények, az S&P 500-as index cégeinek közel háromnegyede a várakozásoknál jobb eredményeket jelentett. Az S&P kiskereskedelmi szektorindexe mindenkori csúcsára emelkedett. A héten jelent egyébként a szektor több nagyágyúja is, a Wal-Mart, a Lowe's és a Home Depot is. A Goldman Sachs és a Credit Suisse stratégái eközben úgy vélik, ideje olyan vállalatok részvényeit keresni, amelyek eredményessége kevésbé függ a gazdasági ciklusoktól.

Miért esnek a nyersanyagok?

A lassan elinduló eladási hullám központjában az elmúlt hetekben a nyersanyagok álltak. A Reuters szerint alapvetően két szemlélet csap össze a nyersanyagárak esésével kapcsoltban. Az egyik elmélet szerint a Fed kvantitatív lazítási programjának második szakasza által generált többletlikviditás pumpálta fel az eszközárakat, buborék alakult ki a nyersanyagpiacokon, s most ez kezdett leereszteni. A másik elmélet a gazdaság gyengülő teljesítményét okolja az áresésért. Erre utaló fejlemény lehet a réz árának öthavi mélypontra zuhanása, a színesfém árfolyama és az iránta megmutatkozó kereslet sokszor volt már a világgazdaság egészének teljesítményére vonatkozó pontos előrejelzés.

Defenzív fordulat.

A spekulatívabb befektetési célpontok iránti kereslet csökkenése az elemzés szerint megmutatkozik a defenzív részvények elmúlt időszakban bemutatott felülteljesítésében is. Az S&P egészségügyi és közszoláltatói szektorindexei jelentősen túlteljesítették a piacot az elmúlt hónapban 2,9 illetve 2,6 százalékos havi emelkedésükkel, mindezt annak ellenére, hogy a közszolgáltatói szektor profitnövekedésének üteme másfél százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel az S&P 500-as index legrosszabb teljesítményét nyújtották a 10 szektor közül.

A Goldman Sachs ebben a helyzetben a bankrészvények eladását és az egészségügyi szektor vásárlását javasolja ügyfeleinek. A cég vezető stratégája mintegy 10 százalékos indexesést vár a a Fed QE2 programjának befejezésétől. A másik a befektetési bank által javasolt pozíció a ciklikus fogyasztási szektor eladása a nem ciklikussal szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!