Ideje leszámolni a Mikulással

Ha létezik is a Mikulás-rally jelensége a tőzsdéken, akkor sem lehetnek ettől boldogabbak a magyar befektetők. A BÉT-en ugyanis nem sok nyoma volt ennek az elmúlt 15 évben. Ráadásul ha jó volt az ősz első két hónapja, az év hátralévő ideje gyengébben szokott sikerülni.
Napi.hu, 2015. november 26. csütörtök, 18:05
Fotó: Reuters

Ahogy az december elején lenni szokott, a nemzetközi pénzügyi sajtó és a brókercégek hírlevelei meglehetősen gyakran megemlékeznek a rejtélyes Mikulás-rallyról, ami miatt sokan a tőzsdei árfolyamok év végi emelkedését várják. A különböző meghatározások szerint Mikulás-rallynak lehet hívni a tőzsdék decemberi kedvező teljesítményét, szűkebb értelemben pedig azt a tendenciát, amely szerint állítólag karácsony és az év utolsó kereskedési napja között rendszerint emelkednek az árfolyamok a tőzsdéken.

A jelenségben hívők szerint ezt több ok is magyarázhatja. Az egyik teória az amerikai befektetők adóoptimalizációs részvénytranzakcióival indokolja, miért is kellene év végén jobban szerepelniük a részvényeknek. A másik koncepció értelmében a nagy befektetők év végi kirakatrendezése húzhatja fel az árakat, a harmadik elmélet szerint ebben az időszakban rendszerint kedvezőbb híreket tesznek közzé a vállalatok, de van aki az év végi bevásárlási hajrával magyarázza a dolgot.

Meglepőek a hosszú távú statisztikák

Az igazság azonban az, hogy a december hónap egyáltalán nem nevezhető kiemelkedőnek a részvénypiacon, ha a hosszabb távú statisztikákat nézzük. Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője szerint a Dow Jones Industrial Index 1896-os megalkotása óta az index átlagosan 3,1 százalékos emelkedést produkált a hónap során december elsejétől a hónapon belül elért csúcsáig számolva.

Ezzel a december csak a kilencedik az összes hónap közül, ha a teljesítményt így számoljuk, s a decemberi rallyk átlaga még az összes többi hónap 3,4 százalékos értékét sem éri el - írja Hulbert.

Akkor sem találunk kiemelkedő teljesítményt statisztikailag, ha nem a hónap elejét, hanem a hálaadás és a karácsony közötti időszakot nézzük.

Karácsonykor azért mégis van mozgás

Igazán kiemelkedő hozamot csak karácsony környékén lehet találni. A részvényárfolyamok ugyanis december 23-től az újév első két kereskedési napjának a végéig valóban többségében emelkedni szoktak, az indexek ebben a periódusban átlagosan 1,7 százalékos pozitív hozamot produkáltak ebben az időszakban, s az esetek 77 százalékában zártak magasabban az időszak végén, mint az elején.

Az idén azonban romlottak az esélyek. Sam Stowall, az S&P Capital IQ szakértőjének elemzése szerint az idén októberben történt hatalmas emelkedés erősen lefelé módosítja egy év végi rally valószínűségét. Vizsgálata szerint, 1945 óta, a mostanihoz hasonló emelkedések idején, az év utolsó két hónapjának teljesítménye rendszerint kedvezőtlenebb lesz.

Nem érdemes rohanni vásárolni

Ha azonban mégis elfogadnánk, hogy Mikulás környékén emelkedésre kell számítani a vezető tőzsdéken, Budapesten ez a jelek szerint nem nagyon igaz. Az ezredforduló óta a BUX index átlagos teljesítménye számításaink szerint mindössze 1,3 százalékos volt, ami nem tekinthető átlagon felülinek. A karácsony- és év vége közötti időszakban fél százalék volt az átlagos indexemelkedés mértéke. Hosszabb távon egy kicsit kedvezőbb lenne a kép, az 1997-es ázsiai, s az 1998-as orosz válságot követő emelkedés egy döntő része ugyanis december hónapra jutott. Ennek ellenére ez még nem az a statisztikai adat, amely alapján rohanni kellene vásárolni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK