Az nyersolaj ára pénteken 4 százalékra esett vissza, eltörölve ezzel a hét elején tapasztalt növekedést. A csökkenés okai vélhetően a folyamatos keresletcsökkenés miatti aggodalom. A kereskedők úgy vélik, hogy az olaj jegyzése elérte azt a magasságot, amit a piac meg tud tartani, így a közeljövőben negatív korrekcióra lehet számítani.

Szerepet játszhatott még az olajár csökkenésében a dollár árfolyamának hétvégi emelkedése is. Az olaj hordónkénti ára 4,6 százalékkal csökkent, majd megállt az 51,87 dolláros jegyzésen.

A olajkészletek 3,3 millióra nőttek a múlt héten, ami jóval több az előzetesen várt 1,4 millióhoz képest. Ilyen magas értékre nem volt példa 1993 óta.

A Marketwatch által megkérdezett szakértők szerint az olaj ára ez évben 55 és 60 dollár között mozoghat, mert itt található meg az árfolyam a szakértők szerint idén áttörhetetlen technikai ellenállást.

A Cambridge Energy Research Associates (CERA) szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy az olaj árának jelentős csökkenése a jövőbeli olajkészletek megtartásának esélyét jelentősen csökkenti. Korábban 2009 és 2014 között napi 14,5 millió hordó nettó növekedést vártak a szakértők a kitermelésben, ám a jelenlegi keresletcsökkenés mellett ez a mérték maximum 7,6 millió hordó/nap lehet a legújabb becslés szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!