Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 38 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 45 ponttal, a párizsi CAC-40 index 17 ponttal, a milánói FTSE MIB pedig 63 ponttal eshet a nyitásban.

Az eurózóna gazdaságának fellendülése az év eleje óta a pénzromlás ütemének erőteljes emelkedésével párosul, ami újra vitatémává tette az Európai Központi Bank (EKB) rendkívüli monetáris támogatását. Az EKB kormányzótanácsa csütörtökön ülésezik, és több, a szigorú monetáris politika híveiként ismert tagja, köztük Jens Weidmann, a Bundesbank vezetője is felvetette a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program keretösszegének csökkentését az erős infláció miatt.

A piaci szereplők most arra várnak, hogy az EKB ismertesse inflációs várakozásait, és jelzést küldjön arról, hogy mikor kezdheti el masszív eszközvásárlási csomag kivezetését. A döntéseket azonban bonyolítják a koronavírus-járvány és a gazdasági növekedés lassulása miatti bizonytalanságok.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben csökkentek az árfolyamok csütörtökön, a kereskedésre rányomta a bélyeget, hogy a befektetők tartanak attól, hogy a világgazdasági növekedés lassulása ellenére a nagy központi bankok elkezdhetik szigorítani monetáris politikájukat.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,32 százalékos mínuszban, 661,91 ponton állt közép-európai idő szerint fél nyolc körül. Ugyanekkor Tokióban 0,75 százalékos, Sydney-ben 2,01 százalékos, Szöulban 1,37 százalékos, Hongkongban 2,16 százalékos, Sencsenben 0,69 százalékos, Sanghajban pedig 0,22 százalékos mínuszban állt az irányadó tőzsdeindex.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.

A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,11 százalékos pluszban, 72,68 dolláron, míg az októberi szállítású WTI 0,03 százalékos mínuszban, 69,28 dolláron forgott háromnegyed nyolckor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,11 százalékkal, 1786,91 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,24 százalékkal, 1789,20 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Szerdán csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. London azonban 0,75 százalékos, Frankfurt 1,47 százalékos, Párizs 0,85 százalékos, Madrid 0,63 százalékos, Milánó pedig 0,75 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,06 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,03 százalékkal esett. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 1,13 százalékkal csökkent.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,20 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,13 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,57 százalékos mínuszban zárt. A határidős indexek 0,4 százalék körüli csökkenést valószínűsítenek a csütörtöki nyitásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!