A nyugat-európai mutatók, a befektetői hangulat hasonlóan romlik a válság hatására, mint Kelet-Európában, ez mutatja, hogy globális válságról van szó - vélekedett Martin Blum, a BA-CA elemzője a Porfolio.hu ma reggeli forintkonferenciáján. Hozzátette: régió országai számára az igazi sokk kivülről jött, leginkább a hatalmas külföldi keresletcsökkenés miatt mérséklődhet ezen országok termelése, így a térséget erőteljes exportvisszaesés sújtja. A régióban az idénre 0,8 százalék GDP-csökkenést várnak, Magyarország esetében 3 százalékot, amivel az ország a középmezőnyben van. Látható, hogy az elmúlt hónapokban a magyar forint sokkal erősebb volt mint például a lengyel zloty - vélte Blum, aki szerint a forint tehát nem gyenge, hanem nagyon is erős. Ez persze kevésbé igaz a svájci frankkal szemben, amit a kockázatkerülés az euróhoz viszonyítva jelentősen erősített. A következő hat hónapot Magyarországon meghatározhatja, hogy a politikusok a környező országokhoz képest sokkal jobban figyelnek a nemzeti deviza gyengülésére a magas lakossági hitelállomány miatt. Ha a régiós devizák tovább süllyednek, a magyar politikusok számára rendkívül kiélezett kérdés lesz, hogy miként tudják megőrizni a versenyképességet úgy, hogy a forint közben ne gyengüljön nagyon - fogalmazott a BA-CA elemzője. Szerinte ebben hosszabb távon a már most magas magyar termelékenység segíthet. Hozzátette: a magyar politikusok nagyon jó előrelátásról tettek tanúbizonyságot, amikor az IMF-hez és az EU-hoz fordultak. Ez a segítség ugyanis megadhatja azt a szükséges időt, ami szerencsés esetben a lassan stabilizálódó világgazdaságban a magyar gazdaságot is stabilizálhatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!