Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha valaki elhatározza, hogy tőzsdén szeretne befektetni, akkor az első dolga, hogy számlát nyit egy brókercégnél. A DEGIRO nevű európai brókercégnél ezzel a lépéssel azonnal 2 millió különböző pénzügyi termékhez nyerhet hozzáférést, ehhez mindössze csak egy gombot kell megnyomni. Néhányan már ekkor tudják, mit is akarnak megvásárolni. Mások azonban el szeretnének némi időt tölteni azzal, hogy kielemezzék, hova is szeretnék befektetni pénzüket.

A tőzsdei termékek elemzésének alapvetően két módszere van, a technikai és a fundamentális elemzés. Ebben a cikkben a fundamentális elemzés módszereibe nyújtunk egy kis betekintést, s megmutatjuk, ehhez hogyan tudunk fontos információkat gyűjteni egy olyan brókercég segítségével, mint a DEGIRO.

A fundamentális elemzés

A fundamentális elemzés olyan módszerek összessége, amelyet arra használnak, hogy meghatározzák egy-egy részvény mögöttes értékét. A befektetők ehhez nyilvánosan közölt adatokat használnak fel, hogy kiszámolják, egy-egy cég részvényeibe megéri-e befektetni.

Ezeket a számokat jellemzően három különböző, de egymással szoros összefüggésben álló számviteli jelentés tartalmazza, amelyeket a nyilvános társaságok negyedéves, vagy éves jelentéseikben hoznak nyilvánosságra. Ezek a mérleg, az eredménykimutatás és a cashflow-kimutatás.

A mérleg mutatja be a társaság eszközeit (azokat, amelyek valamilyen gazdasági értelemben vett értékkel bírnak a társaság számára), kötelezettségeit (tartozások, amelyeket a társaságnak ki kel fizetnie) és saját tőkéjét (ami nem más, mint a cég nettó értéke). A képlet, amely összeköti ezt a három fogalmat, a következő:

eszközök = kötelezettségek + saját tőke

Az eredménykimutatás kiegészíti a mérleget a negyedéves, vagy éves jelentésekben. Ez mutatja meg a társaság bevételeit és kiadásait egy bizonyos időszakban. A legfontosabb adatok szerepelnek az eredménykimutatásban, ilyenek az árbevétel, a profit és az egy részvényre jutó nyereség.

Végül jön a cashflow-kimutatás, amely figyelembe veszi az összes, a társasághoz befolyó és az általa elköltött összes pénzt az adott időszakban. Bár hasonlít a korábban említett eredménykimutatáshoz, azonban sokkal inkább tekinthető egy számviteli nyilvántartásnak, mint a cég teljesítményéről szóló jelentésnek. A készpénzáramlásnak jellemzően három forrása van, a cég működése, a befektetések és a finanszírozás.

Mind a három kimutatás megtalálható a cégek éves jelentésében, és azt a célt szolgálják, hogy a társaság működése átlátható legyen a nagyközönség és a részvényesek számára. Az ennél is bonyolultabb elemzési módszerek azonban nem csak ezeket, hanem más adatokat is figyelembe vesznek, mint például az makrogazdasági körülményeket, vagy az adott országok költségvetési helyzetét. Azonban bevezetésképpen egyelőre az elemzést csak az adott cég adataira támaszkodó számításokra korlátozzuk.

A kulcsfontosságú adatok

Az egy-egy cégre vonatkozó fontos adatok megtalálhatóak egyszerűen a DEGIRO WebTrader nevű kereskedési rendszerében a "Key Figures" oldalon. Számos jelentése ezek közül egyértelmű és közvetlenül a cégek jelentéseiből kerül fel a rendszerbe.

Legfontosabb adatok
Kép: www.degiro.hu

Mások különböző számítások eredményeként adódnak, s céljuk, hogy számszerű formában adjanak képet a társaság működésének egy-egy vetületéről. Az alábbiakban bemutatnánk néhányat ezek közül.

Piaci kapitalizáció

A piaci kapitalizáció a cég nem saját tulajdonban lévő részvényeinek együttes értékét jelenti egy adott pillanatban.

Piaci kapitalizáció = aktuális részvényárfolyam X a nem saját tulajdonban lévő részvények darabszáma

Ez a szám a cég méretét mutatja meg, s meghatározza, hogy egy adott céget nagy, közepes vagy kisebb kapitalizációjú cégek között tartanak-e nyilván. Nagy kapitalizációjú cégnek jellemzően a 10 milliárd dollárt meghaladó értékű cégeket stokás tekinteni. A közepes kapitalizációjú társaságoknak a 2 milliárd és 10 milliárd dollár közötti értékű cégek számítanak, a kisebb cégek értéke jellemzően 300 millió és 2 milliárd dollár közé esik.

Részvényenkénti nyereség (EPS)

A részvényenkénti, amint neve is mutatja, az a szám, amekkora nyereség a cég nem saját kézben lévő részvényei közül egyre jut. egy 5 dolláros EPS azt jelenti, hogy cég minden egyes nem saját tulajdonban lévő részvényére 5 dollárnyi nyereség jut.

EPS=(nettó nyereség-elsőbbségi részvényekre fizetendő osztalék)/nem saját kézben lévő részvények átlagos darabszáma

Az EPS értékelésének több módja is van. Egy magas EPS annak a jele, hogy magas a cég nyeresége. Ennél pontosabb meghatározáshoz, nagyobb hangsúlyt lehet fektetni a hosszabb távú adatok elemzésére, hogy látni lehessen, hogyan alakult az adott cég nyereségtermelő képessége az idők során, s meg lehet vizsgálni a hasonló iparágban tevékenykedő cégek EPS-ét.

Részvényenkénti osztalék (DPS)

Akárcsak az EPS, a DPS is egy kulcsfontosságú szám az adott cég nyereségtermelő képességéről. A DPS egyszerűen az az összeg, amelyet a cég osztalékként kifizet minden egyes részvény után.

DPS=(összes osztalék - speciális osztalékok)/nem saját tulajdonban lévő részvények átlagos darabszáma

Árfolyam/nyereség hányados (P/E)

Valószínűleg a legáltalánosabban ismert mutató az összes közül az árfolyam/nyereség ráta, a P/E. A P/E azt mutatja meg, hogy az adott részvény árfolyama hányszorosa az egy részvényre jutó eredménynek.

P/E ráta = részvényárfolyam/egy részvényre jutó nyereség (EPS)

Például ha egy cég részvényeinek árfolyama 10 dollár és a számolt EPS 2 dollár, akkor a cég P/E hányadosa 5.

Tőkearányos megtérülés

Az utolsó a legfontosabb mutatószámok közül a ROE, azaz a tőkearányos megtérülés. A ROE a cég által megtermelt nyereség cég saját tőkéjéhez mért arányát mutatja meg. Azt jelzi, milyen a cég nyereségtermelő képessége befektetett tőkéjéhez mérten.

ROE=nettó nyereség/saját tőke

Ha egy cég például egy év alatt 10 millió dollárnyi nettó nyereséget ér el, miközben saját tőkéje 25 millió dollár volt, a ROE mutató értéke 40 százalék.

Akárcsak a többi mutatót, érdemes lehet vizsgálni a ROE változását egy-egy adott időszakban, de érdemes lehet összehasonlítani az adott cég ROE-ját a hasonló iparágban tevékenykedő cégek ugyanilyen mutatójával. Egy emelkedő ROE mutató azt jelezheti, hogy a cég egyre hatékonyabban működik.

Vágj bele!

A fundamentális elemzés alapvető szabályait ismerve bárki jobban átláthatja portfólióját és jobban megtalálhatja a számára megfelelő befektetési termékeket. A DEGIRO innovatív platformját használva az ügyfelek globálisan is befektethetnek, s a platform által kínált eszközöket használva részesedhetnek a hihetetlenül alacsony jutalékok biztosította előnyökből is. A témáról továbbiak a degiro.hu cím alatt találhatók.

A cikk megjelenését a DEGIRO támogatta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!