A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,2 százalékkal, 516,38 pontra, több mint kétéves csúcsra emelkedett.

A globális részvénypiacokon felfelé hajtotta az árfolyamokat, hogy Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke az eddig vártnál laposabb kamatpályát helyezett kilátásba. Hangsúlyozta, az amerikai gazdaság elég erős ahhoz, hogy a Fed folytassa a kamatok fokozatos emelését, és elkezdje masszív kötvényállományának leépítését. Ugyanakkor a Fed mozgásterét szűkítheti a gyenge infláció és az alacsony semleges kamatszint.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,09 százalékkal, 20 118,50 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,39 százalékkal, 1625,48 pontra emelkedett.

Kedvezett a hangulatnak, hogy a New York-i tőzsde indexei emelkedéssel zártak csütörtökön, a Dow Jones ipari átlag ismét történelmi csúcsot döntött, a jen pedig gyengült, ami az exportorientált vállalatoknak kedvezett. A Nikkeit azonban visszafogta, hogy kedvezőtlen gyorsjelentése miatt a Fast Retailing ruházati termékeket árusító kiskereskedelmi lánc árfolyama 4,56 százalékkal esett.

A dél-koreai Kospi 0,21 százalékos pluszban, 2414,63 ponton, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,49 százalékos nyereségben, 5765,12 ponton zárt. Dél-Koreában a vegyipari és a pénzügyi szektor részvényeinek emelkedése hajtotta újabb történelmi csúcsra az indexet. A befektetők arra számítanak, hogy a legnagyobb tőkeértékű vállalatok szép nyereséget termeltek, de a technológiai cégek árfolyama - profitrealizálás miatt - csökkent.

Kínában vegyesen zártak az irányadó indexek. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,13 százalékkal, 3222,41 pontra emelkedett, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index viszont 0,37 százalékkal, 10 427,79 pontra esett.

A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,44 százalékkal, 3703,09 pontra, 19 havi csúcsra nőtt. A fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index viszont 1,87 százalékkal, 1745,57 pontra süllyedt, és ezzel 4,9 százalékra szélesedett a heti veszteségének mértéke annak következtében, hogy a csalódást keltő első féléves előrejelzések fokozták a cégek növekedési kilátásait övező kétségeket.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,16 százalékos pluszban, 26 388 ponton zárt, így egy hét alatt 4,1 százalékkal ugrott meg az értéke, ami az utóbbi egy év legjobb teljesítménye.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!