Megelőző lépésként 500 millió dolláros hitelkeretet biztosításáról állapodott meg bankjaival az Aberdeen Asset Management, a legnagyobb nyilvánosan jegyzett európai befektető cég alapjai számára. A lépésre a cég vezetői szerint azért volt szükség, hogy felkészültek legyenek, ha a dolgok igazán rosszra fordulnak.

A problémát az jelentheti, ha egy esetleges görög csőd, vagy a Fed kamatemelései miatt kiszáradna a kötvénypiac, megugrana a volatilitás, s eközben az alapok befektetői nagy összegben próbálnának meg tőkét kivonni a kezelt alapokból. Lehetnek félreárazások a kötvénypiacon, ahol ilyenkor nehéz lehet a kötvényeket értékesíteni - mondta Martin Gilbert vezérigazgató a Financial Times tudósítása szerint.

Eddig ez az első eset, hogy egy vagyonkezelő cég nyilvánosan bejelentette, azért köt hitelkeretről megállapodást, hogy a kötvénypiac alacsony likviditása és megnövekedett volatilitása ellen védekezzen.

Az utóbbi időben már sok szakértő figyelmeztetett - köztük Nouriel Roubini és Bill Gross - hogy még a leglikvidebbnek számító piacokon, mint például a német államkötvények piacán nagyon alacsony az utóbbi időben a forgalom. Roubini szerint ez egyébként pont a vezető jegybankok mennyiségi lazítási programjainak az eredménye. Sokuk szerint pont ez okozhatta a piacon elmúlt hetekben tapasztalt eddigi legnagyobb eladási hullámot az euró 1999-es bevezetése óta.

Az összesen 330 milliárd fontnyi vagyont kezelő Aberdeen hangsúlyozta, nem vettek fel hitelt, arra csak akkor kerülne sor, ha valamilyen komoly zavar keletkezne a piacokon. A cég egyébként 2013 második negyedéve óta komoly tőkekiáramlást szenvedett el, jórészt azért, mert tevékenysége viszonylag nagy arányban koncentrál a feltörekvő piacokra, amelyek az utóbbi időszakban alulteljesítők voltak.

Akár a bankok

Az Aberdeen, az Axa Investment Managers több más nagy alapkezelő céggel együtt átfogó stresszteszteket futtatott végi kötvényportfólióin az utóbbi időszakban. Biztosak akartak lenni ugyanis abban, hogy felkészültek az esetleges Grexit és a Fed kamatemelései során várható piaci zavarokra.

Így tett a Blackrock, a világ egyik legnagyobb vagyonkezelő csoportja, a legnagyobb kötvénybefektetőnek számító Pimco és a legnagyobb brit kötvénybefektető, az M&G Investments is. Ők azonban azt állítják, nem a Fed, vagy a görögök miatt végezték el a tesztet, hanem ez náluk rutineljárásnak számít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!