Lajkó Ferenc hozzátette, a társaságnál tavaly kezdődött áremelkedés miatt az idén január-márciusban csökkent a cég fuvarozási volumene, így a társaság kamatfizetés, adózás és értékcsökkentési leírás előtti üzemi eredménye (EBITDA) nem változott 2017. első három hónapjában elért EBITDA-hoz képest, azaz továbbra is 18,2 millió euró, mintegy 5,5 milliárd forint.

Az árbevétel növekedésben továbbra is szerepet játszott a lengyel Link fuvarozócég tavalyi akvizíciója, amelynek a konszolidációja idén áprilisban ért véget.

Erdélyi Barna, a Waberer's vezérigazgató-helyettese közölte, mindhárom üzleti szegmensben - a nemzetközi árufuvarozási ágazatban, a regionális szerződéses logisztikai ágazatban, és az egyéb szegmensben - emelkedett a társaság árbevétele.

A nemzetközi árufuvarozásban, amely a társaságon belül 75 százalékos súlyt képvisel, az árbevétel 16,6 százalékkal, 136,8 millió euróra, közel 42 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi szintről. Ebben az üzletágban ugyanakkor az EBITDA 4 százalékkal visszaesett a 2017 első negyedéves eredményéhez képest, így a 12,3 millió euróról 11,8 millió euróra, mintegy 3,5 milliárd forintra csökkent.

Lajkó Ferenc mindezt a társaság két legnagyobb üzletágában (a nemzetközi árufuvarozási ágazatban, a regionális szerződéses logisztikai ágazatban) bevezetett, az előző év azonos időszakához képest 4 százalékos áremeléssel indokolta, valamint azzal, hogy a nemzetközi fuvarozásban az évnek ez a szakasza gyenge szezonnak tekinthető. A vezérigazgató kiemelte: a társaság az év további részében is folytatja áremelési stratégiáját, amelyre a folyamatosan emelkedő bérek és üzemanyagárak miatt van szükség. A cég bízik abban, hogy az év hátralévő részében, a nemzetközi árufuvarozási szegmensben elért EBITDA is emelkedni tud.

Erdélyi Barna ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy a regionális szerződéses logisztikai ágazat árbevétele az év első három hónapjában 8,1 százalékkal, 31,1 millió euróra, több mint 9,3 milliárd forintra emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az ágazat által elért EBITDA pedig 18,2 százalékkal bővült, elérte a 4,6 millió eurót, mintegy 1,4 milliárd forintot. A kamionflotta létszáma a 2017. január-márciusi időszakban elért 643-ról, 710-re nőtt.

Az egyéb kategóriába sorolt üzletágak - közöttük a biztosítótársaság - bevételei is nőttek az első negyedévben, 15,5 százalékkal 13,9 millió euróra, mintegy 4,2 milliárd forintra - ismertette a vezérigazgató-helyettes. Erdélyi Barna kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Link bevonása 5-8 százalékos volumenbővülést eredményezett a cégnek.

A Waberer's International Nyrt. részvényeivel 2017. július 6-án indult el a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén, részvényenként 5100 forintos induló áron, a papírokkal a prémium kategóriában kereskednek. A részvények hétfői záróára 4110 forint volt, az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb ára 5199 forint, a legalacsonyabb pedig 4060 forint volt.

Képünk forrása: Waberer's

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!