Az év eleje óta folyamatosan romló növekedési kilátások a világgazdaságban, s a növekvő makrokockázatok otthagyták nyomukat a legtöbb hedge fund teljesítményén, s sokan attól tartanak, a neheze még hátra van - írja elemzésében a Financial Times. A Hedge Fund Research adatai szerint az átlagos hedge fund 1,18 százalékos veszteséget könyvelhetett el májusban.

A gyakorlatilag bármilyen eszközosztályban világszerte játszó, a makrogazdasági kilátások alapján döntéseket hozó úgynevezett macro hedge fundok még ennél is rosszabbul muzsikáltak, veszteségük 2,38 százalékos volt a hónap során. Ezzel jó esély van arra, hogy immár zsinórban a harmadik olyan év legyen az idei, amikor a macro alapok alulteljesítsék más elvek alapján befektető társaikat. Úgy, hogy számos alap élén a hedge fund világsztárjai állnak.

A nagy nevű alapok közül a Caxton Associates vezető alapja 3,38 százalékot veszített májusban, a Tudor Investment Corp's-é 2,25 százalékot, a Moore Capital-é 2,84-et, a Fortressé 2,44-et.

Lehangoló

A feltörekvő piacokra szakosodott alapok teljesítménye lehangoló. Moore Capital feltörekvő piaci alapja, amelynek kezelője az annak idején az OTP részvények árfolyamának bedöntésével ártatlanul megvádolt Greg Coffey 7 százalékot bukott egy hónap alatt. A Brevan Howard által kezelt 4,64 százalékot vesztett.

Bár ezek a veszteségek még önmagukban nem kiemelkedőek, azért meglehetősen demoralizálóan hatnak azután, hogy a 2008-as válságot követően amúgy sem mindig produkáltak szemet gyönyörködtető profitokat a sztárbefektetők. S e mellett megvan a lehetőség arra, hogy a hozamok tovább romoljanak az év hátralévő részében - írja a brit pénzügyi szaklap.

Úgy tűnik, csak rossz hírek vannak körülöttünk a világban - nyilatkozta a lapnak egy neve elhallgatását kérő makro-alap kezelő. A jelek azt mutatják, hogy nagyon sokan semleges pozíciót vesznek fel és készpénzbe menekülnek. A nyári időszak a válság 2007-es kezdete óta mindig egyfajta tesztidőszak volt - mondta.

Idén két téma mozgatja az alapkezelők fantáziáját, az egyik az eurózóna adósságválsága, a másik az amerikai gazdasággal kapcsolatos várakozásokban bekövetkezett negatív fordulat.

Visszataszító verseny

Egy elég visszataszító verseny folyik a dollár és az euró között - mondta Jens Nystedt, a Moore Capital globális stratégája. A Fed mindennel szemben gyengítené a dollárt, így az euróval szemben is. Azonban mindegy, hogy a dollár meddig gyengül, eközben az európai válság mélyülni látszik.

Alig egy éve még csak, hogy az alapkezelők egy jelentős része megégette magát az euró short/ázsiai devizák long pozíciókkal, ami akkor jó ötletnek tűnt - írja az FT. Az erős fundamentumok ellenére azonban technikai eladási hullám bontakozott ki az ázsiai piacon, ami jelentős veszteségeket okozott a tradereknek.

Az európai politikusok erőfeszítései között eközben szerepel az is, hogy a CDS piactól távol tartsák a spekulatívnak tartott befektetőket, ez azt eredményezi, hogy a befektetők számára a keresztárfolyamokra szűkül leginkább az a terület, ahol makro tétjeiket megjátszhatják.

Ami igazán számít

Mindezek ellenére az európai történések nem elsődlegesen fontosak - vélte az egyik makro-alap befektetési igazgatója. Ami igazán számít az az, hogy mi történik az Egyesült Államokban, mi lesz a sorsa azoknak a hatalmas téteknek, amelyeket a befektetők az elmúlt egy évben megtettek arra fogadva, hogy az amerikai gazdaság kilábal a bajból. A Fed kvantitatív lazításai közül a harmadik kör láthatóan nem valószínű, s ez sokak szerint a gazdaság lassulását vonja majd maga után. A hangulat romlása máris sok befektető portfólióján fájdalmas sebeket ütött. A Paulson & Co Advantage plus alapja, amely 9 milliárd dollárnyi eszközt kezel, nem kevesebb, mint 20 százalékot bukott az idén például. De nincs egyedül a részvénypiacon elszenvedett veszteségeivel, hiszen néhány hónapja még az egyik legnépszerűbb befektetési témák egyike volt az amerikai részvényvásárlás, bízva a gazdaság erősödésében.

A másik kedvelt befektetés maradt a dollár gyengülésére játszó pozíciók felvétele volt, azonban itt is jelentősek a kockázatok az euróövezet és a kínai gazdaság problémái miatt - írja a lap. A legnagyobb probléma az, hogy a számos politikai kockázat közepette elég kevés a jó hozammal kecsegtető. ugyanakkor alacsony kockázatúnak tűnő befektetési lehetőség.

Kevin Harrington, a Clarium Capital elemzési részlegének meglátása szerint az iparágban mindenki globális makro kockázatot fut, az inflációra fogad, anélkül, hogy tudomása lenne róla. Legyenek azok amerikai bankok, olaj, feltörekvő piacok vagy kötvények, ugyanazt a tétet teszi meg mindenki, csak különböző módon. S néha az a befektetés a legjobb, ami szembemegy a döntő többség véleményével, így könnyen kiderüleht, hogy idén nyáron - akárcsak 2008-ban - a készpénz lesz a király.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!