Az elmúlt évtizedek során sokan kértek tanácsot tőlem azzal kapcsolatban, mibe fektessék a pénzüket, hogy a jó hozamot hozzon nekik - idézte Warren Buffett-t, a világ egyik legsikeresebb tőzsdei befektetőjét a Business Insider abból az alkalomból, hogy cége a Berkshire Hathaway a hét végén tartotta közgyűlését. Jellemző, hogy a guru rengeteg rajongójának jelenléte miatt sokan a kapitalisták fesztiváljának tartják ezt az eseményt.

A válaszomat követő események jó adag tanulsággal szolgáltak számomra az emberi természetről - folytatja Buffett. Általában azt a tanácsot szoktam adni, hogy tegyék a pénzüket egy olyan alacsony költségű alapba, amelynek hozama követi az S&P-500 tőzsdeindex értékét.

Ez a mutató az amerikai gazdaság legjobb vállalatai (bleu chipek) részvényárfolyamának alakulását tükrözi, így kiszámíthatóan jó hozamot hoz azoknak, akik nem akarnak napi szinten foglalkozni pénzük forgatásával vagy nem értenek ehhez, és hosszú távra be tudják fektetni a pénzüket - a szerk.

Okos kispénzűek

Azok a barátaim, akik viszonylag szerény vagyonkát akarnak a tőzsdén fialtatni, általában megfogadják a tanácsomat - folytatja a guru. Ha megnézzük az S&P-500 hosszú távú alakulását, akkor megérthetjük miért nevezte Buffett hősnek Jack Bogle-t, aki feltalálta az indexkövető befektetési alapokat.

Ugyanakkor azt hiszem, hogy egyetlen igazán gazdag magánszemély, intézményi befektető vagy nyugdíjalap sem hallgat erre a tanácsra, miután hozzám fordul - teszi hozzá az üzletember, aki a közel 75 milliárd dolláros becsült vagyonnal a 4. a Forbes milliárdoslistáján.

Csacsi nagypénzűek

Ehelyett ezek a befektetők megköszönik az ötletet, majd magas fizetésért dolgozó menedzserek, illetve hasonlóan jól kereső tanácsadók szirénhangjaira kezdenek figyelni. Ezeknek a vagyonkezelésből, illetve tanácsadásból élő embereknek, cégeknek azonban van egy kis problémájuk. Nem tehetik meg, hogy mindig ugyanazt az egyszerű javaslatot tegyék ügyfeleiknek, nevezetesen hogy az S&P-500-at követő alapba kellene vinniük a pénzüket.

Ki fizetne nekik ezért évről évre nagy pénzeket? Azzal tudnak keresni, ha minden évben egy kicsit más ötlettel állnak elő. Elképzeléseiket a divatos befektetési módok és a gazdaság jelenlegi helyzetéről szóló, bonyolult pénzügyi halandzsában tálalhatják, hogy rettentően megalapozottnak tűnjenek.

Ezzel kiszolgálják az igazán gazdagok egyik jellegzetes igényét. Akiknek nagyon sok pénzük van, azok elvárják, hogy mindenből - lakásból, ruhából, autóból, plasztikai műtétből, koncert-, színház- és sportbelépőkből - a legjobbat kapják. Ne azt, amit az utca embere. Ugyanez az elvárásuk a befektetési tanácsokkal is, ami aztán jégre viszi őket - derül ki Buffett fejtegetéseiből.

Combos bukta

A befektetési szakember durva becslés alapján úgy véli, hogy a világ vagyonos elitje - magánemberek, alapok és alapítványok - az elmúlt tíz évben összesen több mint 100 milliárd dollárt buktak azért, mert "személyükre szabott" befektetési tanácsokat vettek igénybe. (Ez az összeg összemérhető az éves magyar GDP-vel - a szerk.)

Eközben mások jól kerestek: ne felejtsük, hogy ha a vagyonkezelők az összesen ezermilliárd dolláros nagyságrendű összvagyon kezeléséért csak egyszázalékos díjat számoltak fel, akkor is tízmilliárdot zsebeltek be.

Természetesen nem mindenki járt rosszabbul azok közül, akik nem az S&P-500 valamelyik indexkövető alapjába fektették be a pénzüket, voltak olyanok is, akik többet kaszáltak annál, amennyit azon elérhettek volna, ám a 100 milliárdos veszteségbecslést ennek ellenére óvatosnak tartja Buffett.

Kik járnak jól?

Az emberi természet nem fog változni. A dúsgazdagok továbbra is úgy fogják gondolni, hogy a befektetési tanácsadás terén is prémium szolgáltatás jár nekik. A vagyonkezelők, akik rájátszanak erre az igényre szépen megszedik magukat - véli Buffett, aki szerint jól összefoglalja a tanulságokat egy mondás.

Eszerint amikor egy vagyonos ember találkozik egy olyannal, akinek gazdag tapasztalatai vannak, akkor az utóbbi, a tapasztalt illető pénzzel a zsebében távozik, míg az előbbi, a vagyonos ember friss tapasztalatokkal gazdagodik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!