Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly novemberben indult komoly erősödésnek a japán jen miután az új kormány a deviza leértékelésétől reméli, hogy kirángatja a recesszióból a szigetország gazdaságát. Három hónap alatt a 80-as szinttől közel 95-ig gyengült a jen a dollárral szemben. Ezen pedig sokan kerestek nagy pénzt, hiszen viszonylag kockázatmentesen lehetett a jen gyengülésére játszani miután az új kormány nyíltan deklarálta szándékát.

A Wall Street Journal informátora szerint Soros György magyar származású befektetési guru alapja november óta közel egymilliárd dollárt keresett csak azon, hogy a japán deviza esésére számított a szakember. Mások is komoly összeget tettek zsebre, így például a Greenlight Capital vezére David Einhorn, vagy a Third Point menedzsere Daniel Loeb. Soros egyébként tavaly hivatalosan kivonult a vagyonkezelésből, a Soros Fund Management mára "mindössze" 24 milliárd dollárt kezel, amiből 15 milliárd a magyar befektető magánvagyona. Az alapot jelenleg Scott Bessent vezeti.

Soros egyébként a hírek szerint duplán fogadott a jen gyengülésére, hiszen a közvetlen pozíciói mellett az alap vagyonának 10 százaléka japán részvényekben van, melyek közvetve profitálhatnak a deviza eséséből. A mostani helyzetet sokan a kilencvenes évek első feléhez hasonlítják, amikor Soros a brit font gyengülésén szedte meg magát. A fő különbség azonban, hogy akkor a Bank of England akarata ellenére gyengült a font, míg most mindenki a hivatalos jengyengítő politika sikerében reménykedik.

A jen leértékelése egyébként már kishíján devizaháborút robbantott ki, hiszen többek között Franciaország és Németország is bírálta a japán kormány árfolyam-manipulációját. A hírek szerint több ország arra készül, hogy szintén leértékeli devizáját, hogy versenyképes maradjon a japán termékekkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!