Így égett el 15 ezer milliárd forint

Akkorát estek a kripotdevizák, hogy egy nap alatt 60 milliárd dollárral csökkent pioaci értékük. Sok rossz hír jött össze.
Lovas-Romváry András, 2018. március 15. csütörtök, 11:57
Fotó: Pexels

Csütörtökön folytatódott a nagyobb kriptodevizák árfolyamának mélyrepülése, miután ismét szabályozói szigorításokról érkeztek hírek, valamint arról, hogy a Google tervei szerint megtiltaná az általa nyújtott szolgáltatásokon belül a kriptodevizák hirdetéseit - írja a CNBC.com

Az összes kriptodeviza piaci értékét figyelő Coinmarketcap.com adatai szerint össz-kapitalizációjuk az egy nappal korábbi 372,9 milliárd dollárról 310,4 milliárd dollárra csökkent.

A legnagyobb, a bitcoin árfolyama reggelre 7676,52 dollárra csökkent, ami a legalacsonyabb árfolyam február eleje óta, az Ethereum ára is lefelé vette az irányt. A reggeli mélypont óta a bitcoinnak sikerült visszakapaszkodnia 8000 dollár fölé.

A mostani mélyrepülés a portál szerint több kedvezőtlen hírnek is betudható. Az egyik ilyen lehetett a bajba került japán kriptodeviza tőzsde letétkezelője által bejelentett eladások lehettek. A tőzsde még 2014-ben ment csődbe, miután 850 ezer bitcoinnak veszett nyoma náluk. A letétkezelőnek a hitelezői igények kielégítése miatt volt szüksége nagy mennyiségű bitcoin eladásra.

Aközben a Google bejelentette, hogy megtiltja a kriptodevizákkal kapcsolatos hirdetések közlését, többek között az új kriptodevizák kibocsátásáról és az azokkal való kereskedési tanácsadásról szóló reklámokat.

Thomas Glucksmann, a Gatecoin nevű kriptodeviza tőzsde üzletfejlesztési igazgatója a CNBC-nek elmondta, a folyamatot erősíthette, hogy nagyon sok befektető az áresés nyomán veszteségminimalizáló eladásokat hajtott végre, s ez erősíthette az esést. Eközben más, a kritodevizákkal kapcsolatos bizalom megingatására alkalmas hírek is érkeztek. A hét elején például fény derült egy esetre, amely során csalók mintegy 2 millió dollárt kerestek egy hamis kriptodeviza kibocsátással. Eközben sorra jelennek meg a nemzetközi hatóságok figyelmeztetései és egyre több helyen vezetnek be korlátozásokat a kriptodeviza kereskedéssel kapcsolatban.

A lélektani hatás

Nem tett jót a kriptodevizák megítélésének az a nagy nyilvánosságot kapott elemzés sem, amelyet az Allianz Global Investors közgazdasági és stratégiai üzletágának vezetője tett közzé. Az 500 milliárd eurónyi vagyon befektetéséért felelős cég szakértője szerint a blokklánc technológia ugyan értékes lehet a jövőben, de a kriptodevizák értéktelenek. Szerintük azok belső értéke nulla, valójában - szemben az államkötvényekkel, a jegybanki pénzzel vagy a részvényekkel - egy  senkivel szemben nem érvényesíthető követelést testesítenek meg, s nem generálnak semmilyen jövedelmet. Mint írják, az arannyal való összehasonlítások falsok, hiszen a nemesfémet már két és félezer éve széles körben elfogadják, mint értékmegőrző eszközt, ez a kriptodevizákról nem állítható.

Az Allianznál úgy vélik, eközben a bitcoin mutatja mind azokat a tulajdonságokat, amelyek egy buborékban lévő termékre jellemzőek. Túl vannak kereskedve, a befektetők azt hiszik, valamilyen fajta új korszakot képviselnek, túl nagy tőkeáttétellel ülnek benne a befektetők. A bitcoin szerintük egy tankönyvekbe illő lufi, ami talán hamarosan kidurran.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.03.15 12:39

Ha nem is nulla az értékük, de biztosan nem ennyi, ugyanis még mindig spekulációs értékük van. Tehát nem mint pénz használják őket, hanem mint spekulációs terméket. Akkor fognak valamit érni, ha túlélik ezt az időszakot, és végre leszálnak róluk a kis és nagy spekik.

A blockchain technológia pedig ettől függetlenül értékes, ugyanis csak az egyik felhaszálhatósági területük a kriptopénzek létrehozása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ovodas, 2018.03.15 12:33

Te meg mielőtt firkálsz,jobb lenne az általános iskola második osztályát végre elvégeznéd!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html