Így fényezte Varga a jüankötvény-kibocsátást

A kínai piacon bocsátott ki devizakötvényt Magyarország, több mint kétszeres túljegyzés mellett 1 milliárd jüan, vagyis 136,8 millió euró értékben - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az államkötvény kamata 6,25 százalék.
Napi.hu, 2016. április 14. csütörtök, 16:31
Fotó: Napi.hu

A miniszter szerint a tranzakció illeszkedik a kormány államadósság-kezelési stratégiájába, aminek köszönhetően folyamatosan csökken az adósságra fizetett kamat és az államadósság devizaaránya is. Az államadósság deviza részaránya 2011-ben 52 százalék is volt elsősorban az IMF-EU hitelcsomag következményeként, ami 2014-ben 40 százalék, 2015-ben 35 százalékra csökkent. Idén már kifizette az ország az 1,5 milliárd eurós utolsó részletet az Európai Bizottságnak, és egy 500 millió angol fontos devizakötvényt.

A most kibocsátott jüankötvényből Magyarország az idén lejáró deviza adósság egy részét fogja fedezni, a fennmaradó rész kifizetését a forintpiacról oldja meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), tehát tovább csökkenhet az adósság devizaaránya - mondta Varga, aki azt is hozzátette, az idén nem terveznek nagyobb jellegű kibocsátást, ugyanakkor nem szeretnék elzárni azt a lehetőséget, hogy a meglévő állampapírokat kedvezőbb kamatozásúra cseréljék.

Magyarország a közép-kelet-európai régióban elsőként bocsátott ki reminbi (RMB) államkötvényt - emeli ki az NGM közleménye, amely szerint az ügylet nemzetközi szinten is jelentős, hiszen a kínai év eleji piaci zavarok után az első jelentősebb, illetve az első nyilvános kibocsátás.

Nincs jüan-árfolyamkockázat

A tranzakció során elért feltételek kedvezőek, az adósságkezelési stratégiával összhangban az ÁKK devizacsere ügylet keretében (swap) a jüan adósságot euró alapúra alakította át, így a jüan árfolyamának alakulása nem jelent kockázatot, a kamatfeltételek pedig összhangban vannak az európiaci kondíciókkal - közölte az NGM. A kötvénykibocsátást az ÁKK és a Bank of China készítette elő. A futamidő 3 év, a túljegyzés 2,5-szeres volt. Az államkötvény kamata 6,25 százalék - ismertette Varga. (A hároméves forint kötvények referenciahozama 1,51 százalékon áll az ÁKK adatai szerint - a szerk.)

A nemzetgazdasági miniszter aláhúzta: a tranzakció része a kormány keleti nyitás stratégiájának, a kínai-magyar kapcsolatok a pénzügyi területen is erősödnek. Hosszabb távon a kínai piac fontos a magyar kötvények számára, mert egy további lehetőség jelent a forrásbevonásra. Ez javítja az adósságkezelés biztonságát, növeli a befektetői kör diverzifikációját. A kibocsátás a várakozások szerint elősegíti Magyarország azon a törekvését is, hogy az ország bővítse ázsiai befektetői körét - áll a nemzetgazdasági tárca közleményében.

A piacmegismerés volt a cél

Az MTI tudósítása szerint Varga arról is beszélt, hogy az idén törlesztendő adósságok önmaguban nem tették indokolttá a kínai kötvénykibocsátást, de a biztonságos finanszírozás a mostanihoz hasonló piaci lehetőségek feltárását is jelenti.

A kibocsátás összegének kicsinylésére kifejtette, a tranzakcióra elsősorban nem finanszírozási, inkább piacmegismerési céllal került sor. Hozzátette, hogy itt is érvényesül az óvatosság, vagyis a "kétszer mérni, egyszer vágni" elve.

A miniszter megerősítette: az államadósságot elsősorban a belső piacról kell finanszírozni, ha azonban a belső kereslet gyengébb, akkor lehet külső finanszírozási pontokat keresni.

Varga kérdésekre válaszolva elmondta, a kormány az első félévben áttekinti a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos tapasztalatokat. Megvizsgálják, milyen kondíciókkal, milyen mennyiségben jegyezték le ezeket a kötvényeket, és ha szükségesnek látják, jogszabály-módosítást kezdeményeznek. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a letelepedési kötvények kibocsátásának járulékos célja is volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2016.04.16 18:46

@rigolya:

Libsibolsi nyelven a kiszámíthatatlan = nem a mi érdekeinknek tetsző, saját országát védő.
Ne csodálkozz, hogy szidják (főleg a nagytőke sajtója) Orbánt, ha csontig benyalna mint a coci kurmányok, nem győznék dicsérni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.16 16:29

@krix:
http://www.168ora.hu/buxa/reuters-kiszamithatatlan-magyar-gazdasagpolitika-121636.html

http://hvg.hu/gazdasag/20140707_Handelsblatt_Orban_kiszamithatatlan_kocka

https://veol.hu/gazdasag/kiszamithatatlan-lepesek-1724093
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.04.16 15:22

@bethel:

Az országot a zemeszpések és a libsik pusztítják, jó példa erre az "igazi balos érték", a vasárnapi munkavégzés kiharcolása...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.04.16 15:05

@ptiszai: Pontosítsunk . A 4 % körűli kamatozású IMF készenléti hitelre a le-nem hívott részre is kellett fizetni 0,25 % kamatot A nagyeszűek a 2011-ben részben a MANYUP pénzből ,részben a 2011 ,03 ,29-én 10 éves futamidejű 6,5 %-os kamatozású szintén a 2011 ,03,29 én 30 éves futamidejű 7,875 %-os kamatozású a 2011 ,04 11 én 30 éves futamidejű 7,875 %-os kamatozású USD alapú deviza kötvény értékesítésből befolyt pénzből fizették vissza.
Van itt összehasonlítani való , a Paks 2 EURÓ-s orosz hitel kamata 4,5 %-tól 4-95 % ig terjed. A TEMLETON bírtokol a legtöbb 6,71 % os kamatozású 2017/A jelű forint kötvényt. MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT .
Nem véletlenűl nőtt 4 36 % ot a kamat költség 2010-ről 2015-re.
A birkanyáj meg minden HAZUGSÁGOT bevesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bethel, 2016.04.16 11:19

@krix: Magának még hány év kell, hogy belássa a Fidesz ország pusztítását??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html