A gyógyszeripari cég szerdán reggel jelentette be, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) legfeljebb mintegy 900 millió euró (267 milliárd forint) értékben, 2019-ben lejáró, Richter-részvényekre, vagy a részvények értéke alapján meghatározott készpénzre átcserélhető új kötvényeket bocsát ki. A mostani közlemény szerint a kibocsátandó kötvények értéke legfeljebb 903,8 millió euró (268,2 milliárd forint).

A kibocsátásból származó bevétel a 833 millió euró értékű, 4,4 százalékos kamatozású, 2014-ben lejáró, az MNV által kibocsátott, Richter Gedeon részvényekre átcserélhető kötvények visszavásárlását finanszírozza, a kibocsátással egyidejűleg történő készpénzes ajánlattételi és jóváhagyási felhívás szerint.

A kötvényeket zártkörű intézményi értékesítés keretében értékesítik, a kibocsátás pénzügyi elszámolásának várható időpontja 2013. december 6.

A Richter a jelenleg tulajdonában lévő 52 millió euró össznévértékű kintlévő kötvényeit az ajánlattételi eljárás keretében felajánlja és ugyanakkora értékű új kötvényeket jegyez.

A kibocsátás szervezői a Deutsche Bank AG londoni fiókja, valamint az UniCredit Bank AG londoni fiókja.

Az MNV a jelenleg forgalomban lévő, Richter-részvényekre cserélhető kötvényeket 2009. szeptember elején bocsátotta ki. A tranzakcióból akkor 833,3 millió euró bevétel származott, amiből a vagyonkezelő a 2009. szeptember 28-án lejárt, 639 millió euró értékű átcserélhető kötvényt, illetve annak kamatait fizette ki. A kötvényeket 2009-ben 32 százalékos kezdeti átváltási prémiummal értékesítették a referencia árként szolgáló 36 559,86 forintos szinthez képest, 178,03 euró/részvény átváltási áron.

Az első ilyen kibocsátás 2004-ben volt. Az akkori vagyonkezelő, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) azzal a céllal bocsátotta ki a Richter-részvényekre cserélhető kötvényeket, hogy a 25 százalék plusz 1 szavazati arányt megtestesítő állami tulajdont megtartsa a gyógyszeripari cégben. Annak idején az ÁPV 159 milliárd forint bevételhez jutott az átcserélhető kötvény kibocsátásából.

A kötvényeket a Luxemburgi Értéktőzsdén jegyzik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!