Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz utasszállító repülőgép elleni és a párizsi merényletek arra engednek következtetni, hogy az ISIS stratégiát váltott - véli Tina Fortham, a Citi vezető geopolitikai elemzője. A sorozatos merényletek az ISIS-el Szíriában harcban álló országok ellen új frontot jelentenek konfliktusban, annak kiterjesztését jelentik a terrorszervezet eddigi működési területén túlra- írja.

A Citi elemzői egy táblázatban foglalták össze, hogy a külföldi és a hazai fegyveres konfliktusok kirobbanását követően hogyan viselkedtek az amerikai tőzsdék. Ez alapján az első héten általában negatív volt a vezető indexek teljesítménye,  egy hónappal később azonban már magasabban álltak, mint a konfliktus kirobbanásakor. Egy évvel később átlagosan 8 és 10 százalék közötti emelkedést mutattak.

Természetesen konfliktusról konfliktusra változott a piac teljesítménye, az 1973-as arab-izraeli háború kirobbanását követően az olajválság nyomán hatalmas volt az amerikai részvények vesztesége. A háború kirobbanását követő egy év alatt a Dow Jones Industrial Index például értékének 37 százalékát veszítette el.

A Barclays elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy az ISIS jelentette veszély világszerte erősödik és terjed. Ők meglehetősen pesszimisták annak gazdaságra gyakorolt hatását illetően, tekintve, hogy az európai gazdaság amúgy is a gyengeség jeleit mutatja. Szerintük a mostani támadás hatásait nem érdemes a 2004-es madridi és a 2005-ös londoni merényletekéhez hasonlítani.

Az európai országokban a civilek ellen végrehajtott támadások negatívan hathatnak az európai fogyasztói bizalomra, s ez jelentheti gazdasági szempontból a legnagyobb kockázatot, mivel ez kellene hogy a növekedés hajtóereje legyen az eurózónában, tekintve, hogy annak más komponensei gyengék - vélik a Barclays szakértői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!