Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az árfolyamindexek negatív kezdés után viszonylag hamar pozitív tartományba emelkedtek, és további alakulásukra a jegyzőkönyv már nem volt lényeges hatással.

A kamattartó döntéssel zárult szeptemberi ülés jegyzőkönyve megerősítette a piac meggyőződését, hogy a decemberi ülésen már kamatot fog emelni a Fed.

Az árfolyamok emelkedése piaci megfigyelők szerint leginkább annak volt tulajdonítható, hogy a harmadik negyedévi tőzsdei eredménybeszámoló-szezon kezdetén a befektetők megkezdték a nagy osztalékfizetési potenciállal rendelkező papírok vásárlását.

A szerda esti zárásra a 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,09 százalékkal, az S&P 500 0,11 százalékkal emelkedett, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,15 százalékkal csökkent.

Kedden nagy veszteségbe csúsztak az amerikai indexek, mivel nem túl rózsás eredményekkel és kilátásokkal indult a tőzsdei beszámolószezon.

A Thomson Reuters felmérése szerint az S&P 500 index tagvállalataitól a nyereség átlagosan 0,7 százalékos csökkenését várja a piac. Vagyis a mostani lesz sorban az ötödik negyedév az előzőnél gyengébb eredménnyel.

A tőzsdén képviselt tizenegy gazdasági ágazatból nyolcnak emelkedett az indexe, a legnagyobb mértékben az ingatlanosoké. A nap nyertesei között voltak a kiskereskedelmi hálózatok is 1-3 százalékos részvényárfolyam-emelkedéssel.

Az energiaipari részvények ugyanakkor gyengültek, követve a lefelé korrigáló olajárakat. Az ágazati index 0,4 százalékkal gyengült.

Az olajárak csökkenését ismét a piaci túlkínálat jelei idézték elő: az OPEC nyolc éve a legnagyobb termelésről számolt be szeptemberre, és megemelte a szervezeten kívüli termelők jövő évi termelésére vonatkozó előrejelzését is. Az amerikai kereskedés vége előtt bő egy órával a Brent nyersolaj 0,90 százalékkal állt alacsonyabban, 51,94 dolláron hordónként, a WTI pedig 0,98 százalékkal 50,29 dolláron.

A harmadik negyedévi profitfigyelmeztetés miatt az Ericsson mobil hálózatiberendezés-gyártó vállalat Amerikában jegyzett részvényei is nagyot gyengültek: Európában 15 százalékkal, Amerikában 20 százalékkal.

A kamatemelésből profitáló dollár erősödött, az eurót 0,33 százalékkal jegyezték gyengébben, 1,1018 dolláron. Az arany ára alig változott, 0,05 százalékkal unciánként 1256,55 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!