A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 0,15 ponttal süllyed, a frankfurti DAX 0,05 százalékkal emelkedik, a párizsi CAC-40 pedig nem változik a nyitásban.

A Korea miatti idegesség némi csillapodása, az európai és az amerikai tőzsdék keddi erősödése javítja a hangulatot, de a befektetők óvatosak, a csütörtökön kezdődő Jackson Hole-i jegybankár-találkozóra várnak. Az amerikai Wyoming állambeli üdülőhelyen tartott szokásos éves szimpóziumon felszólal Janet Yellen, az amerikai tartalékbank elnöke és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is. A befektetők valamilyen utalást várnak a jegybankok pénzpolitikájának várható irányát illetően.

Kedden erősödéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,86 százalékkal, a DAX 1,35 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,87 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,97 százalékkal ment föl.

Ázsiában vegyesen alakult a kereskedés szerdán. Hongkong a Hato tájfun közeledése miatt zárva maradt, a Shanghai Composite Index 0,2 százalékkal csökkent a kereskedés vége felé, a pénzügyi papírok erősödését ellensúlyozta a nyersanyagipari részvények gyengülése. Az utóbbit elsősorban az okozta, hogy a befektetők kezdenek elbizonytalanodni az acélipari konjunktúra tartósságát illetően. A tokiói Nikkei-225 0,3 százalékkal emelkedett, mert a jen gyengülése jót tesz a japán exportgazdaságnak. A szöuli Kospi 0,1 százalékkal süllyedt a kereskedés utolsó harmadában.

Az olaj jegyzése néhány centtel lemorzsolódott. Az amerikai nyersolajkészletek csökkenésének árleszorító hatását kioltja, hogy a benzinkészletek ugyanakkor nőnek, az OPEC és néhány az olajkartellen kívüli nagy exportőr pedig eddig nem tudta teljes egészében végrehajtani a termeléscsökkentési megállapodást. Líbiára nem vonatkozik az egyezség, és éppen az egyre növekvő líbiai termelés okoz fejfájást a nagy termelőknek. Ismét üzembe állt a napi 280 ezer hordót adó Sharara-mező, amely kulcsfontosságú az észak-afrikai ország termelésében, és Líbia olajfelhozatala júniusban elérte a napi 1 millió hordót, ez négyszer annyi mint tavaly nyáron.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára szerda kora reggelig 12 centtel 51,75 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 11 centtel 47,72 dollárra ment le.

Az arany jegyzése a dollár enyhe gyengülésével párhuzamosan megszilárdult. A befektetők Koreára figyelnek és Jackson Hole-ra várnak. A fém unciája (31,104 gramm) a keddi 0,5 százalékos csökkenés után szerda reggel 1285,40 dolláron forgott az azonnali piacon, 0,1 százalékkal magasabban, mint előző este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!