Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 0,1 százalékkal emelkedhet, a frankfurti DAX-30 index 0,05 százalékkal csökkenhet, a párizsi CAC-40 index pedig stagnálhat a nyitásban.

A befektetőket nyugtalanítja az egyre szélesedő globális gazdasági lassulás, és nem segített a hangulaton az sem, hogy nincs egyetlen pozitív jel sem, amely a kínai-amerikai gazdasági viszály rendezésére utalna. A növekvő aggodalmakból a válságok idején biztos menedéket jelentő állampapírok profitáltak, a német és a japán államkötvények hozamai egyaránt kétéves mélypontra csökkentek.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin estek az indexek, a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát visszavetette az amerikai-kínai tárgyalásokat övező borúlátás. A CNBC amerikai hírtelevízió értesülései szerint rendkívül valószínűtlen, hogy Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozzon a 90 napos kereskedelmi tűzszünet lejártáig, március 1-ig. Ha eddig a határidőig nem jut megállapodásra a két fél, életbe lépnek a megemelt pótvámok, amelyeket eredetileg januárban vezettek volna be.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,98 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 0,34 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 1,20 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A sanghaji tőzsde zárva tartott pénteken is a holdújévi ünnepek miatt, Hongkong viszont már kinyitott, a Hang Seng 0,18 százalékos mínuszban állt a záráshoz közeledve.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,55 százalékkal 510,59 pontra esett vissza.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent az ázsiai kereskedésben. A világgazdasági növekedés lassulása gyengíti, a nagy kőolajexportáló országok kitermelésének korlátozása és venezuelai olajipart sújtó amerikai szankciók viszont támogatja az árakat.

Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,67 százalékos mínuszban, 61,22 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 0,78 százalékos veszteségben, 52,23 dolláron forgott péntek reggel.

Csütörtökön erős mínuszokban zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,11 százalékkal, 7093,58 pontra, a frankfurti DAX-index 2,67 százalékkal, 11 022,02 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,84 százalékkal, 4985,56 pontra esett. Milánóban 2,59 százalékkal, Madridban pedig 1,79 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 1,49 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,41 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 1,93 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!