Miután a vártnál gyengébb volt a HSBC brit nagybank által közölt decemberi kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index, a sanghaji tőzsde 0,31 százalékot esett, és 0,08 százalékos mínuszban volt a még nyitva tartó hongkongi részvénypiac Hang Seng indexe is.

Jelentősen, 2,20 százalékot csökkent a dél-koreai Kospi index. Ennek egyik oka, hogy a japán jen folyamatos gyengülése versenyhátrányt jelent Japán szomszédainak, így a Koreai Köztársaságnak is. A tokiói tőzsde - amelynek Nikkei-225 indexe 57 százalékot emelkedett 2013-ban - csütörtökön zárva tartott.

A kínai feldolgozóipari szektor gyengélkedésére utaló adat ugyanakkor a jelek szerint nem befolyásolta a kontinens többi részét. Az S&P/ASX-200-as mutató az ausztráliai Sydneyben 0,29 százalékos pluszban zárt, és csaknem 0,7 százalékot emelkedett a közép-európai idő szerint reggel fél kilenckor még nyitva tartó indiai Sensex mutató.

Az arany - amely 2013-ban három évtizede a legrosszabb évet zárta - jelentősen, 1,5 százalékot drágult, unciánként 1223 dollárig.

Az olajárak enyhén emelkedtek. Az amerikai WTI fajta hordónkénti (159 liter) ára 22 centtel, 98,64 dollárra emelkedett, az északi-tengeri Brent 20 centet drágulva 111 dollárba került februári szállításra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!