A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 2,07 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,87 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,81 százalékos veszteséggel indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 2,93 százalékkal csökkent. Háromnegyed 10-re viszont már a főbb indexeknek sikerült egy kicsit ledolgozniuk a veszteségekből, így az FTSE-100 ekkor mindössze 0,9, a DAX közel 2, a CAC-40 1,7 százalékos mínuszban állt, a Stoxx Europe 600 indexe pedig 1,5 százalékkal állt az előző napi zárószintje alatt. A periféria indexei közül a madridi IBEX-35 közel 3 és a milánói FTSE MIB 2,8 százalékkal gyengült.

A piacokon gyorsan felváltotta az idegességet a pánik, ahogy egyre nagyobbá vált a valószínűsége annak, hogy Donald Trump nyeri meg az amerikai elnökválasztást, miközben egy napja még szinte teljesen bizonyosnak tűnt Hillary Clinton győzelme. Mindazonáltal csillapodott a rémület a bizonyosság bekövetkeztével, miután egyértelművé vált, hogy Trump lesz a Fehér Ház következő lakója, a határidős jegyzések elindultak felfelé napi mélypontjukról, a dollár és a mexikói peso árfolyama szintén felfelé indult el.

A dollárindex - a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató - már csak 0,54 százalékos mínuszban, 97,35 ponton állt, miközben hajnalban eddigi napi mélypontja 95,91 ponton, 2,02 százalékos veszteségnél állt meg.

Az eurót 1,1128 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenckor, 1,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára csökken, mert a befektetők kockázatkerülő üzemmódra váltottak.

Közép-európai idő szerint szerda reggel kilenc óra után pár perccel az északi-tengeri Brent januári szállításra hordónként (159 liter) 45,53 dollárba került, 51 centtel, 1,11 százalékkal esett vissza az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára decemberi szállításra hordónként 60 centtel, 1,33 százalékkal, 44,38 dollárra süllyedt. Napi mélypontján azonban a Brent mindössze 44,41 dollárba, a WTI pedig 43,10 dollárba került.

A határidős jegyzésekben szerda reggel 9 óra körül a Dow Jones 2,24 százalékos, az S&P 500 2,63 százalékos, a Nasdaq pedig 2,93 százalékos mínuszban állt, szemben az egy órával korábbi több mint 3,5 és 4,5 százalék körüli veszteségekkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!