Így kaphatjuk a legtöbb kamatot

A betéti kamatok összehasonlítását már a válság előtt alaposan megnehezítették a bankok. A válság idején elindult gyilkos forrásszerzési verseny aztán a kondíciók, konstrukciók és a feltételek olyan változatos tárházát eredményezte, hogy szinte nem akadt két hasonló megoldás.
NAPI, 2009. augusztus 25. kedd, 07:59

Újra megjelentek a piacról korábban már kikopott összeg-, illetve idősávos struktúrák, amelyeknél ráadásul vagy az adott sávra (például Erste) vagy a magasabb szintre került összegnél a teljes pénzre (például AXA, amely nem a lekötött, hanem a látra szóló betéteket célozta meg, az ajánlott kamatát pedig a jegybanki alapkamathoz kötötte) vonatkozott a nagyobb kamat. Különbséget jelentett még, hogy a bank új ügyfeleket akart vonzó feltételeivel megszerezni vagy inkább a régieket megtartani - helyenként persze mindkettőre kialakítottak egy-egy konstrukciót. Többször mindezt az aktív számlahasználat ösztönzésével is összekapcsolták.

Ilyen körülmények között a jegybanki kamatcsökkentés hatását is persze leginkább csak bankonként lehet vizsgálni. Az ebből kirajzolódó kép azonban meglehetősen ellentmondásos. Az akciós ajánlataikban ugyanis a bankok az MNB lépését igencsak eltérő módon követték - illetve bizonyos esetekben egyáltalán nem követték. Az ünnep előtt még nem változott az egy hónappal korábbihoz képest az Erste betétpárosának, a CIB betétmixének, a Banco Popolare Viva Italia néven kínált és az MKB hűség betétjének kamata sem. A K&H is megtartotta fióknyitási betétjénél egy hónapra szólóan a 14 százalékos kamatot. Azt persze látni kell, hogy az említett megoldások vagy különleges összetételűek vagy pedig valamilyen egészen speciális alkalomra szólnak.

A többi konstrukciónál nagyon különböző a módosítások mértéke, az azonban a korábbi nagyobb kamatváltozásokhoz képest határozott különbség, hogy az ajánlatok - legalábbis önmagukkal - összevethetők maradtak. Ez konkrétan azt jelenti, hogy sem a futamidők, sem pedig az összeghatárok terén nem következett be átrendeződés. A kivétel az Allianz, ahol az 2, 6 és 12 hónapos futamidők akciós 10,5 százalékos kamatát felváltotta az egy hónapra ajánlott 12 százalék. A féléves és éves betétekért a bank már mindössze 7 százalékos kamatot fizet, így ezek már kipottyantak az akciós körből. A tegnapi jegybanki döntés gyaníthatóan sokkal alaposabban átrendezi majd a piacot. Erre utalhat az is, hogy például az Erste lojalitás elnevezésű betétjénél a rövidebb futamidőnél fél, a hosszabbnál azonban már egy egész százalékponttal apadt a kamat, illetve hogy az FHB-nál eltűnt a 12 hónapra szóló akció. A kamatbiztos konstrukciónál viszont a fél- és egyéves időtávnál is egyaránt 50 bázispontot vágtak. Csakúgy, mint ahogy az idősávos futam betét esetében is ugyanennyivel kevesebbre számíthat a pénzét végig benn tartó betétes.

Ugyanilyen mértékben (bár különböző időpontban) csökkentette akciós betétje kamatát az FHB, a Raiffeisen és az UniCredit is. Akadnak a jegybankinak megfelelő 100 bázispontos csökkentések is. Így tett a K&H nagyon nagy, illetve a Volksbank virágzó betétjénél. Nem elhanyagolható különbség persze, hogy utóbbinál mindössze egy hónapra így is 1,5 százalékponttal kevesebb érhető el, mint a K&H-nál fél évre. Érdemes még megemlíteni, hogy a "nagyon nagy"-nak megjelent egy két hónapos változata is, amelynél a bank a 8,5 százalékos kamatot is érzékelhetően vonzónak tartja.

Az előbbiekben említetteknél drasztikusabb vágásokat is találhatunk. A HBW Express kamatkirályánál a legmagasabb (itt futamidőtől és összeghatártól függően változatos ajánlatokat találhatunk) elérhető kamat 1,75 százalékponttal apadt. A kamat-rollnál ugyanakkor nem egészen 100 bázispontos az így mért csökkenés. A nagyobbat lépők közé tartozik az OTP is. Itt az extra és a bónusz plusz konstrukció esetében is 1,5 százalékpontos lefaragást tapasztalhatunk.
Tény, hogy az augusztus 19-én érvényes kondíciók között még bőven találhatunk két számjegyű kamatot. Ez azonban az általunk vizsgált tucatnyi bank 18 ajánlatából a korábbinál hattal már kevesebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mad Max, 2009.08.25 10:45

Nem tartom célszerűnek az egy-két hónapos lekötéseket akár 10 % feletti kamat esetén sem, mert azok lejárta után valószínű, hogy jelentős kamatcsökkenéssel lesz elhelyezhető az újabb lekötés esetén a szabad forrás. Szerintem most - akár 7-8 %-os fix kamattal a fél- és egy éves lekötések lesznek a befutó betétkonstrukciók hosszabb távon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html