Tegnapelőtt megskalpolt a brókercégem, legalábbis a jelek erre utalnak. Egy Magyarországon is aktív, szolgáltatását közvetlenül, illetve magyar brókercégeken keresztül is kínáló online brókercég ügyfeleként a Deutsche Börsén jegyzett részvény CFD-kre (Contract for difference) szoktam spekulatív pozíciókat nyitni. A CFD-kre adott megbízások az adott brókercégnél szinte azonnal bekerülnek részvényekre adott mezbízásként a Xetra kereskedési rendszerbe, legalábbis eddigi tapasztalataim alapján. Tegnapelőtt reggel Allianz részvényekre nyitottam CFD-n keresztül short pozíciót, 94,65 eurós árfolyamon. A megnyílt pozícióhoz a kereskedési stratégiának megfelelően azonnal rögzítettem stop megbízást is a lehetséges veszteségek korlátozására, valamint egy úgynevezett limit megbízást is, amellyel a pozíció zárását terveztem. Ez utóbbit 92,66 eurós árfolyamon.

Szerencsém volt, az árfolyam a remélt irányban mozdult, s alig pár órával a nyitást követően örömmel láttam a kijelzőn, hogy az árfolyam egészen 92,61 euróig zuhant, majd innen gyorsan fel is pattant a kurzus, 93 euró fölé. Furcsa módon a megbízásom, amely a pozíciózárásra irányult, nem teljesült. Azonnal hívtam a brókercég magyar ügyfélszolgálatát kideríteni, mit történt. Tanácsukra zártam a pozíciót kedvezőtlenebb árfolyamon, s vártam a vizsgálatuk eredményét. Nemsokára visszahívtak, s közölték, hogy azért nem teljesült a megbízás, mivel a partner brókercégen keresztül ők nem kapták meg az általam kínált árfolyamot, s ezért a CFD pozíciót sem tudták zárni megfelelően.

A kötéslistából kiderül, hogy az árfolyam mindössze egy töredék másodpercig volt az adott szinten, miután az általam megadott szinten teljesült egy 250 darabos vétel, egy másodpercen belül ugyanerre a mennyiségre valaki egy eladást is realizált 92,89 eurós árfolyamon. (Az én megbízásom 100 darabra szólt, azonban az online brókercég saját üzletszabályzata szerint CFD megbízások esetében összesíti az ügyfelek ajánlatát, és így teszi be a kereskedési rendszerbe. A megbízásról szól értesítést szándékosan nem csatoltam, nem kívánom felfedni a cég kilétét). Bár még várom a hivatalos, írásos magyarázatot, az esetből nekem úgy tűnik, a tipikus ügyfélskalpolás esete történt meg, ráadásul egy szabályozott piacon. Az ajánlatom meggyőződésem, hogy szerepelt a Xetra kereskedési könyvében, hiszen két órával a kötést megelőzően vittem be a rendszerbe. A brókercég azonban az adott CFD-re a kötést mindig néhány másodperccel azután hajtja végre, hogy az alaptermékben megtörtént a kötés. Mivel az árfolyam egy másodpercen belül eltávolodott az adott szinttől, ezért valaki inkább zsebre rakta a profitot, s felém, az ügyfél felé azt közvetítette: a megbízás nem teljesült. Hogy ki sáros az ügyben, egyelőre nem világos, hiszen az adott online brókercég nem közvetlenül Xetra tag tudomásom szerint, hanem egy másik brókercégen keresztül köt a Xetra rendszerben, így a skalpolás elképzelhető, hogy nem nála, hanem a Xetra-tag partnernél történt.



Az eset azonban alaposan rávilágít arra, amit egy korábbi cikkünkben írtunk a devizakereskedési szolgáltatást nyújtó brókercégekkel kapcsolatban, miért jobb egy no dealing desk brókercégnél kötni ilyen jellegű ügyleteket kötni, mint egy önálló dealing deskkel rendelkezőnél. A bankközi devizapiacon a kötések és az árfolyamok sokszor jóval átláthatatlanabb és ellenőrizhetetlenebb módon alakulnak, mint egy szabályozott tőzsde esetében, mint amilyen a Xetra rendszer is. Annak, aki spekulál, épp elég kockázatot kell futnia a megfelelő belépési, kilépési és stop szint kiválasztásánál is ahhoz, hogy hosszabb távon profitot tudjon termelni kereskedéséből is. Ehhez nem hiányzik extra kockázatként az, hogy még a brókercég skalpolja a pozíciót, azaz ha túl gyorsan keletkezne nyereség egy ügyleten, akkor azt helyettem zsebre tegye.

Az Alfatrader ilyen, no dealing desk szolgáltatást nyújt az ügyfeleknek.

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését is szolgálja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!