NASDAQ CEA Smartphone Index Fund néven vezette be új, tőzsdén jegyzett alapját a First Trust amerikai indexgyár a NASDAQ-ra, a papír nem debütált túl fényesen, az első néhány napban mintegy 10 százalékot veszített értékéből. Hosszabb távon viszont akár jó befektetésnek is bizonyulhat, azok számára mindenképp vonzó lehet, akik szerint az okostelefonok további térnyerése várható a mobilpiacon, s akik szerint e miatt az iparág képviselőinek részvényárfolyama is kedvezően alakul majd. Az indexben szereplő társaságok tevékenységében nagy súlyt képvisel az okostelefonok gyártása és értékesítése, azok formatervezése, azokra készülő szoftverek előállítása és a mobilhálózatok fejlesztése.

A tőzsdén jegyzett alapok között viszonylag ritka az ennyire szűk szegmensre fókuszáló ETF, azok értéke általában egy teljes eszközosztály teljesítményéhez vannak kötve, vagy régióspecifikusak.

Az alap globálisan válogatott portfóliójába, eszközeinek 45 százaléka van amerikai társaságok részvényeiben, 11 százalék tajvani papírokban, 9 százalék japán részvényekben, de ezen felül még több, mint egy tucat ország cégei képviselve vannak kosarában. A részvények között szerepel a Motorola, a Samsung és az LG Electronicss is. 25 százalékos súlyt kaptak induláskor a félvezető gyártók, a távközlési berendezéseket gyártó cégek 23-at, az elektronikus eszközöket és annak alkatrészeit előállító cégek 18-at.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!