Alábbhagyott a decemberben tapasztalt szélsőségesen pesszimista hangulat a forinttal kapcsolatban, a magyar deviza kilátásai azonban továbbra sem nevezhetőek jónak - derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felméréséből, amelyben 92 régióval foglalkozó pénzügyi szakértők és portfóliómenedzsert kérdeztek meg. A forint még mindig a válaszadók nettó 28,6 százaléka szerint gyengülni fog a következő hat hónapban, azonban ez már jóval alacsonyabb érték a decemberi 45 százaléknál, ami akkor hétéves mélypontot jelentett. A mostani javulás egyébként nem amiatt következett be, mert sokan számítanának a forint erősödésére, hanem a szereplők egy része szerint az elmúlt egy hónap árfolyamesése után már inkább stagnálhat az árfolyam.

Forintárfolyam és hangulat
Kép: Napi.hu


A magyar gazdaság megítélése is javult valamelyest, nettó 43 százalék után most már csak nettó 28,9 százalék azok aránya, akik szerint annak jelenlegi helyzete rossz. Így feljebb léphetett Magyarország ebből a szempontból a régiós rangsorban, azonban ez inkább annak köszönhető, hogy időközben hatalmasat romlott a török gazdaság helyzete, így ők besoroltak mögénk a horvát gazdaság mellé. A kilátásaink is javultak egy keveset, nettó 56,4 százalék szerint javulni fog a magyar gazdaság helyzete, ez 6,5 százalékpontos javulást jelent decemberhez képest. Ez jobb, mint a régiós átlag és az eurózóna átlaga.

A szereplők válaszaiból az derül ki, hogy a rövid futamidejű forintkamatok szerint a többség szerint csökkenni fognak (nettó 27 százaléknak ez az álláspontja), viszont a hosszabb futamidők esetében már emelkedéssel kell számolni (nettó 51 százalék gondolja így). Nettó 34,4 százalék számít arra, hogy az infláció gyorsulni fog Magyarországon, ez 3,8 százalékpontos csökkenés decemberhez képest.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu

A BUX index esetében az óriási decemberi hangulatromlást követően visszatért az ősszel tapasztalt nagy derűlátás. A szakértők 61,3 százaléka szerint emelkedni, 12,9 százaléka szerint pedig csökkenni fog a vezető budapesti tőzsdeindex hat hónapos időtávon. Ezzel a felmérés úgynevezett bull/bear aránya 1,87-ről ismét nagyon magas, 4,75-ös értékre ugrott. Ez az ellentét analízis szerint nem túl jó jel, ilyen magas szintű optiimmzmus mellett az elmúlt években nem nagyon tudott tovább emelkedni a BUX index.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!