Így lehet 400 millió dollárt bukni az olajáresésen

A világ legnagyobb árupiaci hedge fund-jának nevezett Clive Capital a múlt heti drámai olajár-zuhanás következtében több, mint 400 millió dolláros veszteséget ért el – írja a Financial Times.
Eidenpenz József, 2011. május 9. hétfő, 17:08
Fotó: Napi.hu

A befektetőknek küldött levelében a londoni székhelyű Clive Capital 8,9 százalékos, 400 millió dolláros heti veszteségről számolt be. Az alap körülbelül ötmilliárd dollárnyi ügyfélpénzt kezel, de valószínűleg csak a legnagyobb azon hedge fund-ok közül, amelyeket megviselt a múlt heti váratlan árupiaci eladási hullám. Más alapok ugyanis piaci információk szerint százalékban kétszámjegyű veszteségeket értek el.

Úgy tűnik, a legfelkészültebb alapkezelők közül is sokakat meglepetésként érhetett a - napon belüli statisztikák terén rekordközeli - zuhanás. A Clive hírlevele "rendkívülinek" nevezte az ármozgásokat, amelyek bekövetkezésének valószínűsége statisztikailag nagyon alacsony volt, és gazdasági hírek sem indokolták azokat. (A Brent típusú olaj két nap alatt több, mint 16 dollárral 105 dollár közelébe esett.)

A csütörtöki eladásokat a profitot realizáló kisbefektetők kezdték, majd ez a mozgás aktiválta a hedge fund-ok automatikus (stop loss) megbízásait, és ez gyorsította a zuhanást - írja a lap. Mindezek ellenére úgy hírlik, sok árupiaci fedezeti alap továbbra is bullish maradt, azaz az árfolyamok újbóli emelkedését várja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.09 17:16

Szóval egy hedge found fogott kb 4 milliárd dollárt és betette olajba, osztán 8,9%.-os stopplosst tett be erre a kötésre... No így tedd be a pénzedet alapokba, nekik nem fáj ha Te buksz, ... ha magadnak dolgoznál akkor a 25 hordó olajadra akkor bezzeg rá tudod tenni a max 2% stoppot, (hogy ne bukjál ennél többet )ha valaki főállásban ezt csinálja 4 milliárd dollárral akkor meg nem
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html