Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nincs senki, aki meg tudná mondani, melyik lesz a legjobban teljesítő eszközosztály 2015-ben - mondta a professzor a Bloomberg év végi jóslatokra vonatkozó kérdésére. Senki. Sohasem találkoztam senkivel, aki tökéletesen tudott volna időzíteni a piacon. Soha nem is találkoztam olyannal, aki legalább ismert volna ilyen embert - tette hozzá.

A részvénypiacok szerinte jelenleg túlértékeltek, de a kötvényekről sem lehet mást mondani. Historikusan, azok az időszakok, amikor a kamatok ilyen alacsonyan állnak, nem túl boldogak a kötvényesek számára. Ha figyelembe vesszük a mára kialakult magas árazásokat, ha jönne egy negatív sokk, akkor nem sok jót remélhetnek a befektetők - mondta Malkiel. Az igazi baj az, hogy már akkor sem lehet igazán jó hozamokat elérni, ha nem lesznek negatív sokkok - tette hozzá.

A mostani helyzetben nem nagyon látok semmit, ami igazán olcsó lenne - mondta a Princeton Egyetem professzora. Persze, vannak olyan piacok, amelyek relatívan alulértékeltek, de igazán üvöltő vételi lehetőségeket nem nagyon találni. Tízéves időtávon talán a feltörekvő piaci kötvényekkel lehet magasabb hozamot elérni, még akkor is, ha vannak ennek kockázatai. A mexikói kötvények 6 százalék körüli hozamai például vonzónak tűnnek - vélte.

Az amerikai befektetők, most, hogy a dolgok kezdenek jobban menni, joggal vélhetik úgy, talán biztonságosabb hazai eszközökben tartani befektetéseiket. Azonban a kockázat csökkentésének legjobb módja a diverzifikáció - hívta fel a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy az amerikai befektetőknek el kell kerülniük azt a helyzetet, hogy befektetéseik túlságosan is a hazai eszközökre korlátozódjanak. Ráadásul az árazások jobbnak tűnnek a feltörekvő piacokon, s ha valaki igazi hozamra vágyik, érdemesebb lehet ott körülnézni. Érdemes lehet észben tartani, hogy az ilyenfajta kitettséget máshogy is el lehet érni, hiszen számos olyan cég van, ami már globálisnak tekinthető, ilyen például a német Siemens, vagy az amerikai General Electric is. Ezeken a cégeken keresztül már nem csak az amerikai, vagy a német gazdaság irányában tehetjük meg tétjeinket.

Arra a kérdésre, hogy négy évtizednyi tapasztalattal mit gondol a befektetési szakma jövőjéről mindössze annyit mondott, nem tudja mi lesz tíz év múlva, de egy dolog biztos. A befektető minél alacsonyabb jutalékot és díjat fizet egy-egy befektetési eszköz megvásárlásáért, annál több marad neki. Pont emiatt ő lelkes híve az indexalapú befektetéseknek. Most még jobban kedveli ezt, mint 40 évvel ezelőtt, a "Bolyongás a Wall Street-en" első kiadásának megírásakor. Az indexalapú alapok lehetővé teszik a befektetőknek, hogy az egész piacot megvásárolják viszonylag alacsony költség mellett.

Vannak olyan befektetési tanácsadók, aki elkérnek évente egy-két százalékot az adott portfólióra. Azonban a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben ez a díj elképzelhető, hogy az egész éves nyereséget elviszi - figyelmeztetett a szakember. A nyugdíjcélú befektetésekkel kapcsolatban elmondta, véleménye szerint az emberek többsége túlságosan is konzervatívan viselkedik, egyszerűen nem tartanak elegendő részvényt. A tanácsadók szerint például egy 65 éves embernek már csak kötvényeket kellene vásárolnia. A kötvények azonban nem biztosítanak megfelelő hozamot, ezért még az idősebb korosztálynak is érdemes lehet részvényekbe fektetnie.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!