Így manipulálták a bankok a kamatot - nagy büntetésre számíthatnak

Figyelmeztetést küldött kedden az Európai Bizottság a Crédit Agricole-nak, a HSBC-nek és a JP Morgannek, mert úgy ítélte meg, hogy a három nagy pénzintézet összejátszhatott az euró alapú kamatszármazékos ügyletek árazásának meghatározásában - közölte kedden Joaquín Almunia, a brüsszeli testület versenypolitikai biztosa.
MTI-Eco, 2014. május 20. kedd, 14:34
Fotó: Reuters

A bizottság közleménye igyekszik leszögezni, hogy a figyelmeztetés még önmagában nem jelenti azt, hogy a vizsgálat lezárult, és a bankok kartellezése bizonyított volna. A közlemény ismerteti, hogy ezeket a származékos ügyleteket a pénzügyi intézmények szerte a világon arra használják, hogy kivédjék a kamatingadozásokat, így jelentős szerepet játszanak a világgazdaságban, az árukat pedig az irányadó bankközi kamat, az euró esetében az EURIBOR határozza meg.

A bizottság azt gyanítja, hogy a Crédit Agricole, a HSBC és a JPMorgan összejátszhatott, hogy a maguk számára kedvezően befolyásolják ezeknek a származékos ügyleteknek az árát.

A brüsszeli testület emlékeztet: 2011-ben rajtaütésszerű vizsgálatokat végzett több pénzintézetnél, később pedig ugyanezen a téren négy bankra szabott ki összesen 1,04 milliárd euró büntetést, amelyet később 10 százalékkal csökkentett, miután a bankok beismerték, hogy kartelleztek, és megegyeztek az Európai Bizottsággal.

A figyelmeztetés elküldését követően az érintett vállalatok betekinthetnek a vizsgálat irataiba, írásban válaszolhatnak vagy akár személyes meghallgatást is kérhetnek, hogy megvédjék magukat. Ha ez megtörtént, a vizsgálat lezajlott, és a kartellezés bizonyítást nyer, a bizottság az érintett vállalatok éves forgalmának legfeljebb 10 százalékát kitevő bírságot állapíthat meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.20 17:30

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.05.20 16:51

A szabadversenyes gazdasághoz tisztességes emberek kellenek.A gond az hogy a versenyzőknek a politika tartja a markát hogy ha fizetsz nyersz.Hát ki ne fizetne???Tehát a szadadversenyhez tisztességes vállalkozók,és politikusok kellenek.Még ez nincs,addig ezt felejtsük el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2014.05.20 15:34

A mindenható, mindent elrendező, szabad versenyen alapuló piacgazdaság újabb eklatáns példája!
Még kevesebb államot a piacgazdaságban! Maj' úgy is elrendezi, elintézi saját magát!

Nem véletlen, hogy a magyar bankok vezetői is "villásreggeliket", "munkaebédeket" és "munkavacsorákat" tartottak, ahol - á dehogy - nem egyeztettek pl. a devizahitelek kamatáról, a kiváltó forinthitel megtagadásáról.

Szép, "új" világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html